Wednesday, December 30, 2009

Life: Babysteps..one by one...part3

Entah buat sekian kalinya, di sini baru aku nak jelaskan..Semua yang ada dalam list ni adalah tidak mengikut susunan kronologi..Hanya mengikut susunan suka ati aku ja..So,untuk edisi ketiga la kot ni kan, aku cita lagi my pes time……….

1st cabutan bertuah
Selalunya aku memang skip ja kalo ada acara cabutan bertuah..Sebab da kompem sangat yang aku nih bukannya bertuah sangat..Tapi,baru2 nih,untuk acara StarWalk ’09, buleh pulak aku sampai tergeliat leher sebab dok asek chek kot2 nama aku dipanggil..Hadiah ada dalam 150, lebih kurang 50 hamper, 50 brg2 letrik (oven, blender etc.) dan 50 lagi hadiah yg agak gah la..By the time tinggal 50 ja adiah yang belum ditentukan tuan empunya,aku da rasa baik aku chow dulu..Satgi tersepit lak celah2 stampede manusia nak kuar..tapi entah camna leh dok melekat lagi kt dalam dewan tu..Macam2 hadiah ada..Semua best..Rasa cam nak pakat bolot ja semua adiah2 tu..Home theatre,..Henpon nokia yg 2ribu lebey tuh..Henpon sony pn ada..Set sofa..Adiah utama,5 bijik moto..okeh la tuh..Dalam dok jeles2 tengok depa dok pakat claim adiah,sempat jugak aku berangan..hahhahah..Biasa la, hobi masa lapang..Tapi dalam otak tengah kelabu asap dok berangan, rasa cam otak aku dijentik2 dengan jari gergasi..Cam nama aku ja tuh..Betoi ka? Panggung2 pala, memang sah nampak n dengaq yang depa dok panggil nama aku..hadiah no 17 babe..Gilak kan? So, hasilnya ialah set GPS..Amat bangga weh..

1st menang contest
Ni kejadian waktu sekolah rendah, darjah 3 rasanya..aku ingat lagi gambaq yang perlu diwarna ialah gambaq bruang dok tepi sungai.. As usual la kan,bruang kompem la wana koko.. Ayaq sungai wana biru, konon jernih la air tuh (aku masih xsure warna air yg bersih spatutnya guna wana pa).. Dan aku pi warna daun2 pokok tepi sungai tu ngan warna oren, kuning dan hijau sikit2, kunon musim luruh la kan..Slalu aku tengok lam tb, cite omputeh ada je pokok warna tuh.. Dan hasilnya, aku menang nombot 3..Mungkin cikgu2 kagum ngan kekreatifan minda aku.. Maka terpampang la lukisan aku kat papan depan bilik guru..Kombang lobang idong den waktu tu..Hahaha..Tapi nak dijadikan cita, waktu aku tengah mashuk kembangkan lobang idong aku sambil menghayati keindahan lukisan aku tuh, tetiba ada sorang budak depan aku mengomen ttg gambaq aku tuh..Dia kata ‘Ada ka boh wana pokok lagu tuh..xlojik langsung..’ Haippppp..Ini kata2 orang kurang baek nih..Saja ja nak menduga tahap kesabaran aku..Dalam ati aku menjerit ‘Hang la yang xlojik..Aku dok obesea la dulu, waktu bkawan ngan beruang tuh..’ Haipp.. Marah sungguh hati ini..

1st fall in love (request from Myself)
Sat..Aku nak tanya Myself, ni dikira jatuh cinta pandang pertama ka? Hmmmm...Ada cita dia..Aku pes time jatuh cinta pandang pertama ialah di malam aku pi keluaq beli ubat nyamuk yang kipas kuning tuh untuk ayah aku.. Ala, yang cm kipas tangan yang buleh lipat tuh.. Beliau berkenan sungguh dengan keefisyenan ubat nyamuk tuh.. Ritu Beliau kena tahan kat wad, nyamuk banyak sungguh.. So, Beliau hantaq la aku ngan adik aku p beli kipas tuh..On the way nak balik dari kedai runcit tuh, mata aku terpaku pada sepasang mata yang chantek..Dari jauh da buleh tengok..’Terang sungguh bijik mata dia, cahaya keimanan nih,’ kata hati aku..Makin lama dia makin dekat ngan aku, hati makin berdebar..Makin lama makin dekat..Makin lama makin dekat..Haipp..Jantung rasa cam nak melompat kuaq ja..Bila dah dekat baru aku nampak wajahnya..Sungguh hensem weh..Gilak, memang aku da lama minat kt dia, lobang idong dia memang amat smart..Tapi tak perasan pulak mata dia pon amat mengancam..Saat tuh, ati aku makin terpaut, gam gajah pon xmampu mengatasi tahap pautan tu..oh BMW 525i..Matamu memang ensem,lobang idong dah sah2 ensem..Nanti kita kapel,nak dak? hehhee

1st paintball game
Haaaa..Yang ni… Yang ni aku tak reti nak cita lebey2 lagik..Sebab maseh dalam rancangan..Geng dah ada tapi Geng amatlah lembab nak mampoih..Konon rancangan nak pi maen dalam awal taun 2009..Ni da nak masuk 2010 pon,rancangan dok pending lagi..Bukan jauh pon tempat dia..Sebelah ni ja..Haipppp..Kena cari Geng baru ni..Sapa berminat, sila kontek aku..

~~~Aku malas nak boh banyak2..Sat gi juling lak mata hangpa asek dok baca karya aku nih..So, cam besa la, pa plak pengalaman hangpa? Care to share?

#weh Myself..nape ko sunyi sangat eh?update la sket..

Tuesday, December 22, 2009

Life : Babysteps..one by one (part 2)

Ini sambungan untuk siri Babysteps (siri untuk aku catatkan semua kenangan pertama kali aku).. Siri ini akan aku tambah dari masa ke masa untuk keseronokan diri sendiri.. Kalo tetiba teringat nak boh apa2 pengalaman,aku bubuh terus ja..Dan kepada sesiapa yang berminat nak sumbangkan pengalaman korang,sila drop off ur comment here..Best jugak kalo dapat dengar tentang pengalaman korang..

1st named after
Aku bangga dengan 1st aku ni.. Cikgu kegemaran aku waktu sekolah rendah dulu amat garang (apa significantnya cerita ni bermula pasai sekolah pulak? Haha..just wait n read it to the end k..) Tiga taun dia ajaq aku, BM and Maths.. Punya la ketaq kalo xsempat wat homework dia.. Tapi dia tetap cikgu kegemaran aku.. n pada hari last lepas UPSR, dia suh aku jumpa dia kat bilik guru.. Aku paling xsuka suasana bilik guru yang tak best, creepy gila.. tapi disebabkan dah ada special request, aku gagahkan diri pi jugak.. Rupan2nya Cikgu nak mintak kebenaran.. ‘Fizah, Cikgu ingat nak letak nama awak untuk nama anak Cikgu yang ke-tiga ni..Buleh dak?’ dan jawapan aku yang memang tengah cuak dok dalam blik guru mestilah ‘Buleh,Cikgu’.. Dengan segera kuaq dari bilik creepy itu, dan menarik nafas sedalam dalam mungkin untuk buang rasa cuak akibat bahana melepak dalam bilik guru..A while after that baru perasaan terharu dan bangga berbunga2 dalam diri.. Baru sedaq apa yang Cikgu perkatakan..Terharu gilak.. Tapi sampai sekarang aku tak penah tengok Hafizah Jr tuh..Musti dia cun cam aku gak kan? Hahahhaha..Pasan ja..

1st lemas
Waktu musim2 cuti sekolah memang amat best kalo Abah wat trip untuk berkelah kat Lata Bayu..Tempat dia memang amat masyuk.. Ayaq deras semcam ditambah dengan sejuk gedinya..Mau biru mulut aku, jari pon sampai jadi kecut tapi tadak nak insaf..Dok sakan lagi berendam..Nak dijadikan cerita, mungkin waktu tuh terlalu excited, KakPipah (my only big sis) ajak men ketapi...Permainan ketapi di dalam air nih lebih kurang cam kat Sunway Lagoon la..Yang 2 orang naek pelampung dan masuk terowong gelap berpusing2 tu..Cuma atas sebab2 pengurangan kos, pelampung dan terowong gelap tidak diadakan di Lata Bayu..KakPipah kat depan, aku kat belakang..KakPipah kepit kaki aku (baru la nampak berengkai cam gerabak ketapi..) Tapi disebabkan Cik Dreba ketapi masih belum ada lessen yang sah dari Sunway Lagoon, jadi,kami terbabas ke kawasan yang airnya dalam dan deras..Aku terus hanyut dan seingat aku,aku xbergelut langsung untuk stay afloat..Cam redho je kalo tenggelam..Waktu kecik2 dulu korang penah tengok dak cita katun buatan M’sia kat TV2 pasai tikar buruk yang dibuang setelah lama digunakan..(‘Beginilah nasib hidupku yang malang..ketika aku baru,aku disayangi oleh tuanku..Bila sudah buruk,aku dibuang begitu saja’)..Kisah tu seangkatan dengan cita ‘Kura2 Ngan Arnab’ dan ‘Monyet Yang Degil’ (‘aku tak kira..aku nak jugak..aku nak jugak..’)..Eh, melalut pulak..Apa yang aku nak cakap ialah, aku punya keadaan waktu tu sama cam tikar buruk tuh..Terapung2 kat permukaan air sungai tuh..Tapi tak lama lepas pengapunagn aku tu, Abah datang selamatkan aku dan KakPipah..My Hero..heheh

1st meteor shower
Kejadian ni berlaku baru bulan lepas.. Dan aku maseh terbayang2 lagi kecantikan dan keterujaan aku bila nampak lintasan taik bintang tuh..Disebabkan amat pulun dan gigih untuk menyaksikan hujan meteor tuh,aku ajak la beberapa rakan sekerja untuk join aktiviti aku..Punya la usaha pi cari contact number ahli kelab astronomi USM ni..Nak join depa kat tempat Observatory depa..Dan kebetulan yang amat ‘baek’ ialah tempat Observatory depa ni ada kat Balik Pulau..Tahukah anda betapa angkernya kawasan tu untuk dilalui waktu memalam..Kalah jalan Grik..Dan penuh dengan cite angker yang tersendiri..Haip..mintak simpang la weh..Tapi mujurlah kawan aku gitau yang marka dia nak join sekali..(kawan aku itu perempuan op kos..aku nye kwn lelaki amat minimum..n marka dia tentulah lelaki, merangkap dreba kami ari tuh..hahahha..kembali gumbirak) Kol 1 pagi bertolak dr USM, sampai sana kol 2pagi..Langit tak berapa cerah..Tapi kejayaan ari tu ialah 11 bijik taik bintang berjaya dikesan..blip..blip..huahahah..Lenguh tengkok tak yah dok cita la..Rasa cam tengkok dah kena simen..Dan mata dok terkebil2 tahan ngantok..Waktu tuh asek dok terbayang nak amik batang mancis untuk tahan bagi mata tak tertutup..Hahahah..Tapi kejayaan itu still suwittttt..hehehhe..(Maseh teruja untuk tunggu meteor shower seterusnya)

idea untuk babysteps seterusnya masih dicari..hahhaa

Wednesday, December 16, 2009

Life: babysteps....one by one..

Well,coming the age of a teenage, lots have happened..Dari kecik yang tak tau sepatah hapa pon,sekarang dah macam2 yang kita pandai..Pandai menjawab bila orang tua membebel..Pandai cari duit sendiri untuk enjoy..Pandai main chenta2..Pandai kuaq jenjalan tak gitau mak ayah.. Pandai ngorat2 pakwe ensem (ekceli yang ni aku xpass lagi..tapi merujuk kepada kawan2 aku yang ekspert la)..Pandai shoping barang2 branded bagai..semua tu kita develop sendiri..Tanpa perlu didikan dan tunjuk ajar dari mak ayah.. Dan kala itu,sapa berani cakap yang kita nih tak bijak..Bijak pa...Artificial intelligence tuh..

Tapi untuk berjaya dalam hal2 duniawi nih, banyak yang dah kita buat dan terbuat..sengaja atau tak,semua tu bagi pengajaran pada kita..we'll always remember our first........ First untuk apa2 saja yang penah kita buat.. Kat bawah ni aku wat senarai segala First aku yang aku akan ingat sampai bila2..

1st crush
Hahahahha..ini agak gedik kan? First crush aku waktu dajah nam..Mamat tu ensem kot..Aku pon xingat sangat dah..Suka dok usyar2 dia..Haih..Memang gedik toi waktu tuh..Tapi kegedikkan tu tak lama pon..Seminggu ja..Pas seminggu,dah terlupa terus yang aku tengah dalam mode 'crush' kat dia..Hahahaha..Tapi aku pelik bila ada kawan aku cakap dia punya first real love ialah waktu dia darjah nam..Memang budak dajah nam dolu2 berkebolehan ka untuk berchenta sedasyat itu?

1st bawak keta
aku kena bawak keta dari Baling pi Sg Petani..Boss besaq ada kat tepi..Ketaq xhengat..Haih..Mati enjin berapa puluh kali taktau..tapi kejadian ni membawa kepada satu lagi First aku..

1st mangsa langgar lari
Sambungan untuk cerita atas tu..Tengah dok gabra bawak keta,tetiba dijadikan cerita, ada sekoq kura2 nak lintas jalan..Dari jauh aku dah nampak,so,dengan gaya konon2 ekspet ngelak halangan, aku kona kanan, kona kiri, sampai puas ati kata kura2 tuh selamat melintas..Dan...Kebukkkkkkk..Tayar keta aku naik betoi2 atas kura2 tu..Siot tol Boss nih..Siap gelak tekan2 perut lagi..Aku bajet dah lepas la kura2 tu,mana nak tau yang straight pulak kena tayar..Awat Boss xgtau..Saja ja nak pekena aku..Tergolek kura2 tu tengah jalan..Sian..Dalam ati aku berdoa agar kura2 tu selamat, sebab aku tau rumah kura2 tuh keras dan kukuh..(still merasa bersalah)..

1st eksiden
Baru je jadi waktu bulan posa ritu..Aku bonceng moto kawan aku, balik dari bazaar Ramadhan..Air tebu..Sluuurrpp..Beger oblong..huwahhh..Murtabak bawang spesel punya..hmmm..Memang kecoq ayaq lioq weh..Tapi dah dekat nak sampai destinasi, tetiba ada mamat yang kompem tak ensem telah meng'hindustan'kan aku di tengah2 jalan..Gilak..aku betol2 rasa cam Kajol..Bergolek2 tas jalan raya tanpa motif..Yang aku tau,aku ternampak air tebu aku turut sama tergolek atas jalan..Haih..Melepas..Si driver pulak cam hilang ingatan,asek dok tanya dia kat mana la nih, camna leh tetiba ada kat sini..Cuak ati aku maken bertambah..Mujur ada insan2 yang sanggup menolong.. Maka.......

1st naik ambulan yang dibawak laju
Ni sambungan kepada cerita hindustan aku..Terpaksa naek ambulans sebab aku tengok kawan aku cam xkeruan ja..ntah2 dia ter'head banging' kat tar tuh..Dengan defence wound aku kat tangan n kaki, aku kena duduk je dalam ambulans tuh..Si Kawan disuruh berbaring sebab muka dia memang sah nampak blur..Dah nama ambulans, laju kemain dia bawak..Cam la kami nih ada heart attack..kona kiri,kona kanan..haip..Camna aku nak tahan, tangan aku luka weh..Gilak tol dreba nih,mujur ensem..kalo tak,da lama aku sound suh pelan sikit bawak..Hehehe

Hmmm..Setakat tu ja la kot list untuk kali ni..Laen kali aku tambah lagi list aku..Mau ingat jugak semua ni..Hmmm..

Wednesday, November 25, 2009

eaten alive

Apakah ada rasa cinta jika ia bermula dengan hutangnya budi?

‘Valid’kah rasa cinta itu?

Wajarkah ia digelar cinta?

Atau sekadar sesuatu yang harus dibalas untuk hutang itu?

Semoga kita semua dijauhkan dari situasi ini..

Tapi bagaimana dengan seseorang yang telah/sedang melaluinya?

Apakah kata2 yang mulut ini bisa utarakan agar permasalahannya itu selesai?

Apakah tindakan yang wajar diaksikan untuk pembalasan budi?

Semua hanya jawapan di hati seseorang itu sahaja..

Kita tak boleh menilainya dari pandangan sebelah pihak..

Tafsiran hanya dibuat apabila kita ‘memakai kasutnya’..

Monday, November 23, 2009

toilet, bathroom and me....

Boleh ke aku anggap toilet sbg my sanctuary? Nope..i don’t think so..sebagai outdoor person,I prefer my own patio (as if I have one ;p ) tapi sometimes, my own bathroom buleh gak jadi kubu untuk mencari ketenangan..dengan syarat bathroom n toilet itu aku punya..meaning,no public one la..

Kang da ada umah sendiri (ayat yg kawan2 aku dah xlarat dengar sebab kalo masuk kedai aksesori umah je,ayt tu je yg akn keluar dr mulut aku..hahaha..too many ideas) aku nk de master toilet n bathroom yg selesa keluasannya..with a bath tub..huwa..da dasar keturunan badak berendam,,jadi itu amat wajib..shower pon kena ada jugak..hmm..tapi yg sure aku mau letak pokok2 kecik lam toilet..satu atau dua spesies udah le..xkan nak buat jungle of hope pulak..bagi tmbah nilai homely sket kt toilet tuh..hahahha..no need for large mirror, just nice for suloh muka..buat korek2 jerawat..hahahah..

Sekian saja cerita pasal toilet,bathroom n aku..sesi seterusnya adalah untuk menjawab tag dr cik zack..heheh..(sori lmbt babe…)

Shower gel
For the past 5 months, I’ve been using J&J pH 5.5. tapi aroma dia terlalu neutral la pulak..so,I think I wanna change my shower gel..hmm...and maybe nak simpan dua shower gel jugak(tiru z)..satu mebi Johnson Baby Bath..bau tu memang soothing..merasakan keamanan seperti baby balik..hahha..and another one nk bau yg garang n energize sket..buleh guna ikut mood.. hahaha..any good shower gel recommendation?

Shampoo.
Dah hampir 6 tahun guna jenama yg sama..Sunsilk hijau..amat selesa..

Facial
Still having problem in finding a suitable n affordable facial wash..(cannot afford clinique yet la z,student ma..) sekarang cuma guna sabun ketul from Clearskin aje..

Make up
Just bedak baby, lip balm n eye liner..(amat suka pakai eyeliner sampe satu tahap kena tegur ngn kawan “pjah, ko da msuk blackmetal ke?” hahhaa..gilak..tp sekarang da tone down da)
Tp aku amat xberminat dengan mascara..songeh la pakai tu..

Talcum
Johnson’s baby ape blossom tah..bau dia besto!!

Friday, November 6, 2009

~~anti-lelaki?~~

berikut ada situasi yang amat mengganggu emosi aku..apa yang akan anda lakukan jika ia berlaku di depan mata anda sendiri? dan apa yang patut aku lakukan?

KES 1
pelakon : 4 orang gadis ayu dan 1 orang 'lelaki?'
situasi : rak2 besi yang maha berat perlu diperbaiki
diketuk2 karatnya, diangkat dan diubah tempatnya,diganti kayu lapiknya (kayu perlu digergaji dahulu ya)
pemerhatian : si gadis2 ayu mengerah tenaga sepenuh2nya..si 'lelaki?' hanya duduk dan mengelamun tanpa terlintas untuk menolong walaupun si gadis A ada meminta pertolongan si 'lelaki?' tadi.
komen aku : ini kerap berlaku di sekeliling aku..cuma diubah2 situasi untuk hal ehwal yang lebih semasa..percayalah..

Kes 2
pelakon : 1 orang gadis ayu dan 1 orang 'lelaki?'
situasi : kayu perlu dipotong kepada beberapa bahagian
pemerhatian : si 'lelaki?' cuba untuk menggergaji kayu tersebut,tapi aksinya amat kekok. lalu, si gadis mengambil gergaji tadi dan memotongnya dengan jayanya.
komen aku :mungkin ayah si gadis tadi mengajar subjek KH (kemahiran hidup).

Kes 3
pelakon : 1 orang 'lelaki?' dan ibunya
situasi : sudah lewat petang tapi si 'lelaki?' masih belum menunjukkan muka (tak keluar dari bilik). lauk pauk untuk tengahhari yang dimasak si ibu sudah sejuk. si ibu risau anaknya kelaparan.. (kelaparan?? kebuluran?? aku tak tau nak komen apa lagi..)
pemerhatian : si ibu berulang-alik menaiki tangga untuk ke bilik si 'lelaki?' untuk menyuruhnya makan..selang sepuluh minit, si ibu naek semula..perbuatan ini berulang2 beberapa kali pada hampir setiap hari..
komen aku : si ibu memang amat penyabar..kalau aku jadi si ibu,aku xmasak dah untuk si 'lelaki?'..masak untuk perut sendiri sudah..

Kes 4
pelakon : 1 orang gadis dan teman 'lelaki?'nya
situasi : si 'lelaki?' kerap kesempitan wang..
pemerhatian : si 'lelaki?' kerap meminjam wang dari si gadis tanpa rasa malu..berkali2 sistem peminjaman tak berbayar itu diluluskan si gadis atas dasar sayang..akhirnya, satu permohonan pinjaman ditolak apabila si gadis telah menyedari bahawa si 'lelaki?' curang dan berpaling kasih pada gadis lain..
komen aku : cinta tak buta..cuma si pencinta yang buta..gagal untuk melihat dengan telus dek kabur dengan panahan cinta..


bila aku terkenang hal2 di atas, aku rasa aku tak perlukan 'lelaki?' dalam hidup aku..sehingga ada orang yang memanggil aku 'anti lelaki'..aku tak setuju..aku cuma 'anti+benci lelaki?'..khas kepada 'lelaki?'..itu aku mengaku..secara jujur, aku masih tercari2 fungsi kewujudan 'lelaki?' di bumi ini..

apa komen anda?

Monday, November 2, 2009

starting from A..B..C..

suasana dalam otak= sepi..
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com
ntah mana aku selitkan Incik Mood aku tuh..
ari tu da jumpa tapi...
sekarang dah hilang balik..

Incik Mood= Chipsmore..





pulanglah Incik Mood..
kehadiranmu akan menggembirakan Boss itu..
please..with cherry on top..


blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com
*hopefully

Thursday, October 22, 2009

kisah A.L.O.N.G

blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

suspek!!!
aku amat suspek!!!
suspek sama makhluk2 bernama along..
along dan makhluk2 yang segolongan dengannya..

apakah kualifikasi untuk mendapat title itu?
tak pernah terlihat di mana2 pon..
dan job description pon tak pernah dinyatakan di mana2 buku..
dan setiapnya, tugas berbeza..
tak pernah ada dua dalam sejuta..
semuanya one in a million..

mana pernah Mereka dapat latihan khas..
takde pon latihan vokasional untuk semua itu..
tapi Mereka tetap menjadi rujukan..
Mereka menjadi tonggak utama..
Mereka yang akan menyatukan semula keluarga..

harapanku amat besar kepada ALONG..
semoga Mereka beroleh kekuatan dan ketabahan..
semangatku akan terus ku kirimkan kepada Mereka..
u'll never walk alone..
when u r the shoulder for everyone to cry on..
it's my greatest honour..
to be the shoulder u can cry on..

blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

Tuesday, October 20, 2009

it pains me

pada saat dan ketika ini,aku mau berpegang pada ayat ini

'bila kita sakit,dosa kita akan gugur, cam waktu musim luruh'





oleh sebab tu,aku taknak mengeluh..i'll try..hmmm
blogger-emoticon.blogspot.com

Wednesday, October 14, 2009

Dari kecik sampai sekarang, nama aku tetap Hafizah..
Dalam surat beranak aku, memang itu je yang tertulis..
Takde Nurul, Siti, Wan, atau Syarifah..
Hafizah bt Abdul Latib, itu nama penuhku..
*walopon dalam ic,nama sebenar aku telah ditukar sesedap hati menjadi Hafizah Abdul Talib.. Sesuka hati je derang tukar.. mujur lam ic ditulisnya betul..haih..
Pepon, di sini aku mau buat satu list..

List nama2 yang telah diberi pada aku..

Sama sukarela atau paksaan..

blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

  1. Hafizah = yang menjaga..nama pilihan abah..
  2. Pjah = nama dari kecik..hanya femli dan kenalan rapat je guna nama nih untuk aku.
  3. Filed = nama gabungan aku n lelaki hensem pujaan hati. Fi (for fizah) L (for love) Ed (for the guy). Gilak romantic kan aku nih? Hahahha
  4. Lipeh = kawan aku balas dendam kat aku sebab aku panggil dia Ghebo (kerbau)..da la lipas tuh busuk..haih..xsuke btol..
  5. Lips = nama manje untuk nama di atas..
  6. Pijer = nama KL aku..walopon aku tak penah menetap kat kl, tapi kawan aku insist..kata beliau ‘ni la nama Bandar ko..baru vogue’..hahha..pape je la sun..
  7. Cik kakak baek = nama tersebut menjelaskan sifat2ku yang murni lagi bercahaya..bebudak orentasi kena identify aku dengan nama tuh, if not, denda ah..pe lagik..
  8. Umie = 8 orang je panggil aku dengan nama ni..sebabnya aku kena jadi pengembala kumpulan tu..seswainya panggil je aku mak tiri..
  9. Bibik = aku telah menjadi maid kepada kumpulan ini sebab aku laen ajaran dari mereka..tapi,aku bibik yang rock..wat dono je, janji idup..haha..
  10. Mak ndak = untuk si Gremlins yang ramai tu..tapi kebanyakkannya panggil aku MakNak.. sebutan bebudak.. cam nangnak la plak..
  11. Itek = mula dapat nama tu bila start blogging.. sebabnya, plush toy bentuk itek, n I love it very much..sampe tahap obsess da nih..
  12. Saripah Hafizah = adikku yang gedik je panggil aku camtu..siot je.. buwekk..
  13. Betty = mama bagi nama tu sebab dia kata aku cam Betty La Fea tuh.. hahhaa..seswai..
  14. Little star = mama jugak yang bagi nama ni..sebabnya dia suka ringtone alarm aku..lagu ‘twinkle2 little star’ tapi dalam versi bhagra+industan.. 1st time dengar lagu tu,xperasan pon actually..ingatkan lagu industan je..
so, readers (kalo ada la) nick apakah yang paling berkesan dalam hidup anda, n why?aku pon mo tau jugak kisah korang..

Monday, October 12, 2009

when winner takes it all

memang enak kalau dapat bermain..
tapi itu cuma boleh diaplikasi jika anda bermain 'permainan'..
tapi bulehkah ke'enak'kan tersebut dirasai jika yang dimain itu permainan hati?
maksudnya, enakkah menjadi si pemain cinta?

kalau jantina mereka lelaki, mereka mendapat title 'player' + 'playboy'
tapi kalo perempuan, takkan la diberi tittle 'playgirl'?
sungguh tak sesuai..
oleh sebab itu, perempuan mendapat gelaran 'pisau cukur'..
ke ada nama laen untuk makhluk spesies ini?

untuk mat player.......
tidakkah terasa rugi membazirkan duet untuk himpunan aweks?
sedangkan lebih baek jika duet itu dilaburkan untuk membeli kereta yg lebih kebabom?
atau simpan je dalam bank..
biar duet tu beranak pinak..
apa alasannya untuk semua kerugian ini?

dan buat minah player......
aku dapat mengerti keuntungan yang dapat mereka kaut..
macam tanam pokok duet..
tak pyah siram,xpayah baja..
tup tup, leh beli hp baru..
baju baru..
kasut baru..
makan2 pon free aja..
dunia materialistik menjadi pujaan..

tapi,berbaloikah semua itu?
aku pon tak tau..
yang aku tau, hati 'mereka' ini amat kebal..
teramat kebal..
mungkin hati bersalut titanium pun tak leh lawan..

dan sekarang...............
to play or to be played..
betol ke ayat aku tu?
itu aku tak pasti tapi yang aku pasti,
aku teringin menjadi pihak yang 'to play'..
dalam erti kata laen,aku teringin mau jadi 'the player'..
kepada sesiapa yang berkenaan, sila 'sifu'kan saya..
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

Monday, October 5, 2009

new love..mine..

huwaaaaaahhhh..
i'm speechless..
lagu2 The Rasmus memang best..
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com
saat2 down and hope seems far..
lagu2nya yang bersemangat dah berjaya naekkan semangat aku..
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com
cheers for The Rasmus..
kumpulan ini da jadik no 2 dalam list aku..
huwahahhaha...
i loike..

ps~fav for the time being is '10 black roses'..semangat!!!!

Saturday, September 26, 2009

makhluk berkepala dua

setiap manusia dijadikan Tuhan dengan satu kepala..
kenapa satu dan bukan dua atau tiga??
bukan ke lagi banyak,lagi bagus??
tapi mungkin itu versi tamak..
dan akibatnya adalah jelas............
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com
namun apa yang harus dilakukan bila kita terpaksa 'berkepala dua'?
'terpaksa' pabila bos kata "maka berkepala dualah anda."
dalam erti kata laen, yang lebih ringkas diuraikan sebagai ~ "buat kerja dengan si B baek2 k"
kalau enggan, badan letih..
kalau turutkan aja, otak letih..
jadi, apa mau buat???!!
mau berkepala dua kah, atau cukuplah dengan satu kepala??
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com
kepalaku sudah sarat dengan idea yang ingin aku janakan..
kepala si B juga demikian..
masing2 sarat..
idea siapa yang harus diguna dan dijelmakan??
bolehkah guna teknik ayunan ini untuk 'satukan' kepala2 yang terbabit?
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com
yang aku pasti,
tuan punya idea haruslah menjadi orang yang bertanggungjawab terhadap hasil yang terjelma..
maksudnya, sepatutnya, akulah tuan punya idea..
projek aku, so, mestilah idea aku..
kan??
sebab yang dimarah dan diperli oleh makhluk bergelar bos itu adalah aku..
tapi ke'dominan'an kepala lagi satu tu amat ekstreme..
teknik hati kering aku telah tumpas sepenuhnya saat terpaksa 'berkepala dua'..
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com
adakah ini teknik terbaek untuk selesaikan maslah ini?
'makan' aja kepala lagi satu itu..
telan aja, xpayah susah2 kunyah..

Thursday, September 24, 2009

kisah cik itek dengan pak beruang

memperkenalkan, ini cik itek.. cik itek sangat suka berkebun.. pokok keladi, tulip, daisy, kekwa, tahi ayam, misai kucing, ghiangdot, semua cik itek tanam..kalo tiba musim bunga, memang best melawat cik itek..cam trip ke pesta bunga di Holland aja gayanya..

diakibatkan oleh sikap keramahan dan kemarahan cik itek, koleksi kawan2 cik itek pon banyak jugak. dan kisah kali ini tentang cik itek dan pak beruang.. pak beruang ni jenis yang pendiam..cik itek cakap seribu patah perkataan, yang dibalas pak beruang cuma setengah patah jek..' 'mulut banyak emas' katanya..tatkala cik itek tengah kembang lobang idung sebab dipuji kawan2 tentang keindahan bunga2 yang ditanamnya, pak beruang buat seposen jek..betapa lengainya hati pak beruang..kekadang di waktu lapang yang teramat2 sangat, cik itek terpikir 'pak beruang nih minat ape yek?pe yang ada dalam otak dia eh?misteri..misteri'. tetapi setelah buntu untuk mencari jawapannya, cik itek tertido..

tetapi kebuntuan itu tak bertahan lama..cuba kawan2 lihat gambar bawah ni.........

nampak tak? haaaa.... suatu hari, waktu cik itek tengah lenggang2 pulang petang, tetiba cik itek terperasan sesuatu yang ganjil..ada makhluk tengah tertonggek2 di dalam taman bunganya..pak beruang rupanya..dari gayanya cam tengah bersembang sorang2..haih..pelik sungguh.. pak beruang??bersembang sorang2?? memang amat pelik..cik itek pon menyapa pak beruang 'hoi pak beruang, nak jadik ricky martin ke?asek tertonggek je dari tadi..'. pak beruang yang tidak menyedari keberadaan cik itek menyekodengnya dari tadi amat terkezut..terus dicapainya sokkabar dan berpurak2 membacanya dengan kuat.. aksi kaver pak beruang yang ekstreme berjaya membuatkan cik itek senak seminggu..bijak sungguh pak beruang berlakon..pak beruang buat2 dek je kat cik itek..walopon hati meronta2 nak sakat pak beruang, tapi disebabkan malas nak tunggu jawapan sepatah dari pak beruang tu, so,cik itek pon blah je la..

tapi tanpa disangka, pisang berbuah kali kedua , dan ketiga, dan keempat.. kelibat pak beruang terus dapat diushar pada keesokkan harinya..dan sehari selepas itu..dan selepas itu..dan selepas itu..sungguh pelik perilakunya..pada hari ketujuh, cik itek nekad untuk menyekodeng lebeh dekat..cik itek nyuruk di celah2 bunga tulipnya, dan menunggu pak beruang datang.. apa yang disaksikan oleh cik itek amat mengejutkan.. pak beruang terbongkok2 menyelinap ke dalam kebun bunga cik itek, dan terus menuju ke kelompok bunga daisy cik itek.. sampai je ke destinasi, pak beruang duduk bersimpuh sambil tersenyum sipu..manis sekali..gayanya cam anak dara yang sedang dingorat encik arkitek berkereta bmw..(apakah significantnya semua itu,sila ungkai sendiri ya..) sungguh pelik..lalu tanpa segan silu, pak beruang berborak sakan dengan daisy itu..kekadang gaya cam pembaca berita, kekadang cam cik joyah kepo..siap dengan mulut muncung versi lazer lagik..cik itek maken bingung..sepanjang perkenalannya dengan pak beruang,tak pernah lagi nampak pak beruang cakap lebih dari lima patah perkataan dalam sehari..apakah yang terjadi pada pak beruang sebenarnya??cik itek pon kurang mengerti..apa yang patut cik itek buat?

keesokkan harinya, setelah penat bersengkang mata memikirkan jawapan yang sesuai, cik itek telah mencapai satu kata putus.. cik itek nak korek batas bunga daisy tu, letakkan dalam pasu besar, dan hadiahkan pada pak beruang.. tatkala pasu tu sampai ke tangan pak beruang, ati cik itek meletop2 cam mecun bola.. cik itek terkejut tengok gigi2 tajam pak beruang yang selama ni takde sape pon penah tengok..pak beruang tersenyum dengan amat lebar, sampe nampak sume gigi2 tu..ngeri..tapi suwit..hahha..buleh tak camtu?ngeri tapi sweet..pak beruang terus mengambil pasu tu dan berlalu pergi tanpa sepatah kata..

selepas dari proses penyerahan pasu tu, amat jarang dengar cite dari pak beruang..tapi, ada angin bertiup cakap pak beruang tengah heppi..agaknya pak beruang berchenta dengan daisy tu kot?hahhaha..pe pendapat korang?ps~~~cik itek mau sayap..sayap untuk terbang..kalo da berjaya jadi Cupid, dapat sayap tak?

Thursday, September 17, 2009

selamat hari raya

di kesempatan ini, aku mau ucapkan

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI

kepada : kawan2ku semua..
ucapan khas : aku ingin menyusun jari meminta ampun dan maaf andai tersalah kata, terkasar bahasa, tersalah laku. sesungguhnya aku serba kekurangan dan maseh dalam construction. semuga bergumbira di hari bahagia tersebut..jangan lupa poskan aku kueh raya ya..duet raya aku tak berkenan sangat tapi kalo ada sesiapa yang tetap nak bagi jugak,terpaksa la aku terima..(kalo la wujud makhluk sedemikian rupa, u r really one in a zillion)

thanks.. and Assalamualaikum..

Monday, September 14, 2009

lagu mana nak cerita ni?

dalam banyak2 lagu, lagu mana nak cerita tentang hidup?
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com
haha..pening kan ayat aku tadi? kali ni aku tetiba rasa cam nak tulis tentang senarai lagu2 yang aku minat dan apa fungsi atau memori yang aku ada berkaitan dengan lagu tersebut..sebagai seorang peminat bunyi2an yang tegar, hidup aku nyatanya tak pernah berenggang dengan lagu.. dari kecik2 sampai la sekarang, inilah yang aku dapat 'list'kan..

i'll never break your heart - BSB
ini la love song yang paling romantika bagi aku.. sebagai kipas-susah-mati boyband tersebut,di sini aku tetap ingin nyatakan bahawasanya 'BACKSTREET BOYS ROCKS!!!'.

atas nama cinta - pretty ugly
ni dengan sesuka ati aku, aku telah tetapkan sebagai lagu tema untuk kesah perchentaan Mama ngan Abah..'atas nama cinta, terlahir aku melihat dunia'..

girlfriend - NSYNC
lagu nih naek waktu aku tengah keciwa dengan chenta monyet aku sebab dia kapel ngan kawan aku..aku bayang 'dia' tujukan lagu ni kat aku, kiranya cam melamar aku jadik awek dia ah..haha..gila punya saiko..

hand in my pocket - Alanis Morissette
bila dengar lagu ni, aku rasa cam syukur dengan segala yang aku ada dan just enjoy the time.. laid back and chill..

the boy does nothing - Alesha Dixon
huaaaaa..lagu ni amat seswai untuk aku tujukan kepada kaum lelaki di dalam hidup aku setakat ni..chorus lagu tu cam sebijik je luahan ati aku..hahaha..wish that 'my man' wont be in that group too..amiinnnn panjang2..

dont stop dancing - Creed
lagu ni ingatkan zaman aku sekolah menengah dulu..dengan walkman besar gabak,buleh je aku nyurok2 lam baju kurung sekolah aku,nak dengar waktu prep petang..memang tak penah kantoi sebab aku memang excellent dalam bab disguise nih..baju dulu2 kan baggy2..

Through with love - Destiny's Child
ini lagu untuk membina semangat untuk break dulu..haha..and mission accomplished..thank God..

separuh nafas - Dewa
aku teringat kawan U aku dulu.. 1st time dengar waktu si Eamy nih tengah goreng gitar.. from that day on, lagu ni sentiasa ada dalam list lagu aku..

rain on your parade - Duffy
bila dengar lagu nih, aku akan kalut cari handphone..ahahha..yup, this is my ringging tone for the time being..

wonderfull - Everclear
waktu aku maseh sekolah rendah, bila dengar lagu ni ja, aku rasa lebih gembira..i'm not the only one whose going through this..

you belong to me - Lifehouse
huwaaaa..suara in memang berjaya mencaerkan waktu pertama kali aku dengar..even sampai sekarang, hati aku maseh mencaer..

i need to wake up - Melissa etheridge
meremang bulu roma aku bila dengar lagu ni.. soundtrack from filem ' The Inconvinient Truth'.. the film itself is just amazing..Lets Green the Earth!!

tak tahan lagi - Melly Goeslow
aku panggil lagu ini 'lagu mau kencing'..haha..'tak tahan lagi, mau terkencing..' nyanyian aku..tetiap kali aku nyanyi, musti Nani marah sebab tu lagu chenta dia.. waktu matriks dulu..

the groove, uno, unintended, hypermusic, hysteria, darkshines, supermassive black hole - lagu2 muse yang aku paling suka.. berapa puluh juta kali dengar pon tak busan.. dulu waktu projek aku kat Feringghi dan kena travel gi sana tetiap pagi, aku akan pasang lagu2 ini dengan kuat dalam keta..bagi serapan semangat lebeh sket..

stop crying your heart out - oasis
lagu kuatkan semangat.. OST untuk cerita 'Butterfly Effect'..another great love story..

dealova - Once
aku tak buleh dengar lagu ni tanpa rasa loya di tekak..waktu kemuncak kepopularan lagu ni, kawan aku bagi satu videoklip kat aku.. videoklip bebudak KUSZA untuk lagu tu, hena gila..sampai sekarang aku rasa meremang bulu roma bila dengar lagu ni..melugai..

heartbreaker - william
ini lagu tema untuk sistem pembelajaran aku dengan Hint, my new sifoo..haha..(weh Hint, nih lagu kita bro..hahahah..)

Sunday, September 6, 2009

PJH1706

dah berapa hari asek mimpi benda yang sama..orang kata kalo mimpi asek berulang,ada maksudnya..cuma kita kena selam sendiri untuk tafsir..hmm..aku tak reti menyelam..terapung guna life-jacket reti ah..guana nih?buleh sesiapa tafsir untuk aku?

mimpinya: aku ada kereta baru dan teramat amatlah sayang pada beliau..pe maksudnya?

haha..tak perlu diungkai maksud mimpi itu..aku dah tau sebabnya..saja je nak wat kuiz tadi..

sebenarnya aku tengah sakit jantung tetiap kali berada di jalan raya.. no terbaru untuk plet kenderaan di jalanraya ialah PJH..ya..sudah sampai PJH.. aku ingat dalam setaun lagi baru keluar, tapi disebabkan tak wujud PI*, maka, PJ* la terpaksa menonjolkan diri.. (dulu ternanti2 la jugak,sape la yang sanggup nak PIG sebagai kereta..melaenkan kaum itu).. huwaaaaaa.. mane sempat nak kumpul duet!!!! kempunan aku mau kereta dengan plet PJH1706..peluang sekali seumur hidup tu..setiap kali nampak kereta baru di jalan,aku rasa cam mau menjerit sorang2..

kalo aku beli je no tu dulu n hold on selama 2taun,buleh ke?

ato ada sesiapa yang nak beli kenderaan dalam masa terdekat? buleh tak belikan dulu no nih, so det i know where it went..karang bila aku mo beli kkereta baru,kita tukar ye nombor dia..ada?

Monday, August 31, 2009

D - I - Y

cuti hujung minggu kali ini telah aku penuhkan dengan sesi mengemas girls' room di rumah keramatku ini.. sesi yang memenatkan tapi amat memuaskan hati aku.. dah lama aku tak menatap kehitaman permukaan meja tulis.. terlalu penuh dengan 'mak nenek' dari abad ke berapa entah, disepuk ke atas meja tersebut oleh makhluk yang mana satu,aku tak pasti.. tapi yang sure, aku dapat tatap semula nama 1st crush aku yang telah aku ukir di atas meja tu.. di zaman kemaruk cinta monyet.. Howie D.. hahha..for those who know,shutup k..pls.. hehhe.. hasil dari sesi tersebut ialah seplastik besar sampah2 yang wajar dibuang, hidung yang merah dan berair dek amukan habuk2 bilik bertuah ini, beberapa keping coretan khas dan kepuasan hati yang menggunung pabila melihat kekemasannya.. tapi tak tau seberapa lama kekemasan ini dapat bertahan.. huhu.. makhluk2 itu sangat kejam.. percayalah!!

apa2pon, no need for details.. cuma aku mau berkongsi satu poem yang telah aku simpan sekian lama.. poem inilah yang aku maksudkan dengan coretan khas sebetar tadi.. rasanya aku cilok 'ia' dari buku2 yang telah aku baca,not sure which.. aku salin dalam a piece of paper that i bumped into while cleaning my dear ol' room.. i dunno why i kept it for so long, maybe the words are so plain and simple that it touches my heart.. so, here goes............

D-I-Y ( do it yourself)
There's a hole in the roof,
where the pain gets in,
When defences are down,
When there's no one around,

There's a crack in the wall,
that the memories seep through,
Though I try hard to fill,
All the gaps left by you,

As the winter draws near,
it's time to repair,
Fissures outside and in,
Holes, cracks, memories and pain,

Now that do-it-myself,
is the only way,
I'll repair and renew,
Then built fresh again.


Wednesday, August 26, 2009

..........................haih~~~

blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com
dunno what to say..
yang terluah dari mulut cuma..
aku letih..
sedey ah..
mau nanges pon ada..
tapi aku tamo jadi pompuan yang suka nanges..
haih~~~telan balik air mata nih..
blogger-emoticon.blogspot.com