Friday, July 31, 2009

diary kaki wayang: Harry Potter and the Half Blood Prince

VS

sebagai penyokong setia LOTR, aku turut mengikuti cerita Harry Potter ni..walaupon kekadang aku rasa cam puak LOTR dengan puak HP tak berapa geng,tapi aku minat kedua2 cerita tu..cuma LOTR aku tak sanggup nak baca buku dia (untuk sampai ke page 44 pon amat seksa sebab terlalu sastera..perhatian kepada sesiapa yang berjaya habiskan buku tuh..kudos from me!!) tapi untuk cerita HP nih, aku rasa, better lagi dalam buku dari film..

dan disebabkan buku tersebut jugak lah, kali ini, aku rasa ceritanya kurang menyengat..kalau nak di'compare'kan dengan imiginasi aku yang excel terlebih bila baca buku tuh, memang banyak bezanya..banyak scene yang aku rasa patut diletak dalam cerita tu so that orang buleh paham sejarah asal usul terlahirnya Voldemont..untuk habeskan buku tuh,aku xtidur hampir seminggu..haih~~demam aku lepas tu..

tapi, as usual, majik2 di Hogwarts amat mengagumkan..best ape tranform siling umah jadikkan langit yang penuh dengan bintang2..siap ada shooting star lagi..~~haih..if only..

watak paling aku suka dalam filem tu ialah watak Luna Lovegood tu..(entah betol ke nama dia eh..maaf..otak aku amat lemah dalam mengingat nama2 nih..sejarah aku pon fail dowh..) watak wacky Si Luna ni amat cumel..even dalam buku pon, aku sudah suka watak dia..weird but wacky. di bawah ini adalah pic Luna..spec dia stylo dowh..



watak Prof Snape pon best..tu hero second best aku..Snape is very cool..SuperSnape..hahhaa..dapat dilihat kontroversi di dalam otak Snape dikala perlu menjadi dalang..i loike Snape very much!!



pepon,dari 10 bintang aku bagi 7 bintang..cuma part yang paling tak best ialah part Incik Dumbledore mati..haih~~mati sudah hero aku..

Monday, July 27, 2009

diary kaki jalan~Bandung & Jakarta

blogger-emoticon.blogspot.com

well, i've conquered Jakarta and Bandung.. two less places to go before i die.. my list is getting shorter..horaahhh.. sikalang,aku mau update bout places i went..but let me summurize all the trips..malas la nak cite berjela2..aku bukannya reti sangat bercerita..**mama n abah tak penah galakkan aku masuk pertandingan bercerita..so,here goes..


~~BANDUNG
flight turun kat Jakarta. so, bila pagi sudah sampai,kami berempat bergerak ke stesen KA (keretapi), naek tren Agro Gede..the sight was absolutely marvellous..banyak sangat area penanaman padi huma..actually ni first time aku tengok n i'm very impressed dengan kesungguhan si petani huma..susah dowh mau buat tingkat2 tuh..aku rasa takleh wat guna trektor tuh..dia korek2 senirik kot**kata otak hiperaktif aku


these were among the great sceneries otw gi Bandung..even though aku orang Kedah, supposedly dah biasa tengok jelapang padi..but still,aku amat suka scene ini..**lap..lap..

sesampai je kat Bandung, agenda utama yang paling ditunggu oleh ahli rombongan aku tuh ialah aktiviti menabur duet..1place to aim is Pasar Baru.. memang amat banyak koleksi yang menarik minat aku untuk mencuci mata..

dari kain telekung mini, kain telekung yang bersulam2, kain telekung bersulam and berwarna ekstreme pon berlonggok..kain telekung bunga berketul2 pon dah naek,pattern baru la katakan~~haih..sakan tol..aku tengok kaen2 tuh,aku terpikir**kain telekung camni,untuk raya pon belum tentu aku sanggup pakai..so,aku beli la sepasang untuk diriku ini..pattern bunga simple..wana pink babe..**i loike..ngehehe..and telekung mini tuh aku beli banyak2 untuk disampaikan kepada ahlil2 femli aku..senang sket nak bawak untuk travel..hmmm..

tu baru bab kain telekung..aku tak masuk lagi bab kain sulam2 lak..yang tu lagi menambahkan kerambangan mata aku..sebagau seorang makhluk yang tak reti bershoping,pertolongan ahlil rombongan aku amat diperlukan..so,at last dapat la beberapa pasang kain mengikut sistem bajet yang maseh utuh..

kawan2 aku yang bertiga lagik nih shoping kain kat tempat yang sama sampai 2hari..gilak..hari kedua tuh,aku cuma berjalan (eksesais nih) sambil dengar ipod aku, sementara diaorang masih bingung dengan pattern yang maken diushar,maken menarik..mujur aku da selesai bab shoping sume..sekarang buleh fokus on jenjalan aja..

blogger-emoticon.blogspot.com
so, ini pic yang aku amik kat kedai saat ahlil rombongan aku tengah sibuk bersoping..n di sebelah tu adalah kain lace yang amat popular untuk kenduri2..bukan untuk orang2 yang menghadiri kenduri..tapi more to orang paling penting masa kenduri tu..get it?? hmm..btw,ada mitos menyatakan bahawa,kalo anda gi beli kain lace nih siap2, and simpan kat umah (dengan harapan akan guna dalam masa terdekat) walopon, at the time,korang maseh bujang trang tang2, jodoh itu tu akan maken dekat..itu mitos yang kawan2 aku apply waktu masing2 beli sepasang..so,aku dapat rasakan senyuman terlebih manis dari kakak penjual kain tuh pada aku..musti nak ngorat suh aku beli kaen tu jugak..sorry la kakak,bajet dah siap dibelanjakan..hehhee
~~ps. mitos ini hanya untuk diaplikasi pada gadis2 ya..incik jejaka,sila ignore aja..

after 2 hari suntuk melakukan eksesais tangan (seluk beg cari purse,buka purse,kira duet dan sua duet ke cik2 pekedai), kami wat keputusan iuntuk indulge aktiviti laen..destinasi seterusnya ialah Tangkuban Perahu..tempat nih actually tempat perlancongan yang terkenal disebabkan oleh wujudnya kawah gunung berapi yang maseh aktif..suhu di puncak sana amat sejuk..dalam 12darjah celcius..sebagai seorang yang amat jakun dengan tempat2 sejuk gini,aku try la hembus nafas kuat2..kot2 la kuar kabus cam dalam cite Japon and Korea tu..tapi hampa..tape ah,aku akan try len kali bila aku melawat Japon pada musim sejuk..hahahha..*hoih~~kena tekun kumpul duet pasnih..bila dah sampi puncak gunung tu, kena lak trekking turun (another exercise session) untuk ke kolam air panas..buleh rendam2 kaki..siap ada sesi mengurut kaki lagik..*sila bayarkan upah untuk si pengurut kaki itu ya..itu bukan servis percuma..


blogger-emoticon.blogspot.com
Pic 1) Queen Dome of Tangkuban Perahu..dulu2 leh je turun bawah tu,tapi sekarang dah ditutup sebab poisonous gas leaking out from tanah surface dia..bau sulfur yang amat kuat dapat dihidu dari atas tempat kami bergambar..mujur a tak yah turun bawah,kalo tak,maken kurus la aku..da tak larat nak eksesais dah ni haa....
pic 2) scene yang dapat dilihat on the way trekking turun dari Queen Dome tuh..nampak ladang teh..aku kagum sebab aku tak penah tengok ladang teh lagik..*tak sempat nak jejak kaki ke Cameron dowh..de sesape yang nak gi sane,sila roger aku..pls..



pic 1) pokok2 Manarasa *eh,betol ke? otak aku amat lemah untuk ingat nama2 nih..pokok2 nih terbakar and hitam legam disebabkan ledakan volcano tersebut..tapi sekarang, kulit asal pokok ini yang berwarna merah sudah mula kelihatan..cam scene tersesat di hutan puaka dalam cite LOTR..mujur tak de pokok2 bercakap je..kalo tak,memang sah aku berada di Mordor..**buleh la aku cari incik Legolas..hahaha..

selepas acara bertrekking, kami singgah di Kampung Daun, tempat yang amat aku suka disepanjang trip 5 hari tu..antara sebab2nya ialah:

  • ai adalah sebuah kedai makan..aku rela gimuk sebab makanan ini sedap bangat!!
  • harga dia amat berpatutan..makan kat KFC lagi mahal..
  • scene dia memang amat menarik..nanti aku nak hias 'bakal' rumah aku dengan tema yang sama ah..nanti..bila dah ada umah senirik nanti..

blogger-emoticon.blogspot.com
santek kan area kami bersantap..cam zaman2 raja2 melayu dulu je..presentation untuk makanan dia amat ultimate..nak makan pon rasa sayang..pepon,thumbs up untuk makanan ini!!

aktiviti malam hari ialah melawat setiap FO (Factory outlet) yang kebetulan walking distance dari tempat kami menginap (Dago Hotel)..memang berselerak aja FO di sepanjang Jalan Dago tu..actually, ketua rombongan saja book hotel area2 nih sebab senang nak shoping bila pasar2 yang di atas tadi tu tutup..seperti Pasar Payang n Pasar Siti Khadijah, ianya ditutup selari dengan waktu orang pulang dari opis..jadi,eksesais tangan maseh berlangsung sehingga ke malam harinya..namun yang ekstranya, di malam hari, ia disertakan sekali dengan eksesais kaki..walking distance la katakan..

setelah dua hari berkampung di Bandung, aku dapati beg aku telah selamat beranak pinak..hmmm..another eksesais tangan nak ngusung 'mereka2' naek keretapi untuk pulang ke Jakarta..


~~JAKARTA

a
ku taktau nak komen apa pasal tempat ini sebab kami cuma pi dua tempat saja..Pasar Tanah Abang dan Java Mall..sebagai seorang yang dah habis senarai shoping (a.k.a dah habes duet) dan tak minat sangat bab2 shoping nih,aku amat busan..pagi petang siang malam kat Jakarta dipenuhi dengan agenda shoping..so,aku pon dengan sukarela memberatkan beg bawaan aku dengan sebijik buku cerita yang telah aku usung spesel dari Malaysia, negaraku yang terchenta..

really, nothing spesel di Jakarta..walaupon Adibah Nor kata best, tapi, percayalah bila aku cakap tak best pon Jakarta..hmmm..ayat yang lebih lengkap ialah--------tak best pon Jakarta kalo ahlil rombongan kamu maseh di dalam mood mau bershoping walopon setelah puas berkawad di dalam Pasar Baru tersebut..------ jadik, aku rasa kamu semua boleh agak apa yang tidak berlaku semasa di Jakarta..apa yang tidak berlaku ialah pengembaraan ke DuFan (Dunia Fantasi) a.k.a Taman tema cam Genting kot..Taman Air *aku tak ingat la nama tempat tuh..tapi ada lam iklan Adibah tu..Pantai *aku tak kesah sangat sebab kat Penang pon dah banyak pantai..Taman Haiwan Lepas aka zoo..haih~~len kali kena cari ahlil rombongan yang sekepala dan sepokai aku untuk lebih menikmati percutian..

only one thing that is worth telling ~ berhati2 lah bila booking hotel untuk trip ke sana..hotel pertama kami di sana amat mahal, compared to the second hotel yang kami servey..dan believe it or not, the second hotel yang murah tu adalah hotel bintang empat..berbanding hotel pertama yang aku rasa tak layak untuk dapat walaupon satu bintang..itulah padahnya bila booking hotel secara online..ingatkan dah murah,rupanya kena kencing..hotel bintang empat tersebut siap dengan 4 orang pak pulisi di pintu masuk, gara2 pengeboman hotel yang berlaku awal sehari dari ketibaan kami..hahaha..kecuakan mula terasa bila nampak pak pulisi ngan kawan K-9 yang setia menjalankan tugas..setiap kali mau masuk,beg2 harus diperiksa dan kena lalui pintu metal detector..hilang cuak sebab selsema babi, cuak pulak sebab suicide bomber..

sori lah sebab takde pic untuk Jakarta..memang amat busan saat tunggu orang laen bersoping..mood untuk bergambar pon turut hilang bersama..apapon, di bawah ini adalah untuk santapan mata aja ya..walopon trip tak berapa enjoy (compared to the trip to thailand) tapi makanan2 di sini amat SUPERB!!!! buktinya,walopon aku banyak melakukan eksesais semasa trip ini,tapi berat badan aku still the same..hahahhaha..




blogger-emoticon.blogspot.com
1) goyobod..amat sedap..rasanya lebih kurang ais buah campur cendol..
2)soda gembira..actually lebih kurang f&n stoberi campur susu pekat manis..yang puteh kat bawah tu ialah susu pekat manes..hasilnya ialah air bandung bergas..hahaha..mujur la xmabok2 bila minum..hahhaa..
3) teh botol yang amat popular di Indonesia..mana2 pon boleh nampak air nih..nape kita di Malaysia tak buat camni gak ah?cam best je..


1) makanan minang dari Rumah Makan Garuda di Jalan Sabang..penuh meja tu dengan pelbagai jenis lauk..dari yang biasa dimakan hingga ke yang tak pernah dan tak lalu dimakan..
2) BurYam..ini dibeli dari McD di Bandung..hahahha..nape la letak nama camtuh..cam nama orang lak..letak je la nama bubur ayam..haih~~~kreatif sungguh..




and finally, aku selitkan pic yang paling aku suka dalam trip kali ini..
super heroin yang gagah sedang menahan pokok gergasi dari tumbang menimpa semut2 di bawah..ke'gigih'an beliau amat terserlah..hahahah..gilak!

Monday, July 13, 2009

cuak dengan selsema

blogger-emoticon.blogspot.com
cuak ah..selsema di sini (USM) maken dasat jugak..budak farmasi dah bape orang kena..adakah dengan hanya menutup rongga2 di badan nih,selsema tersebut buleh dihindarkan?maka,marilah kita memmbuat perniagaan menjual mask operation tuh kat USM..

nih buleh pulak aku nak pigi jenjalan ke Jakarta..hmm..harap2 tade pape yang buruk terjadi..semuga aku xbersoping sangat..kang makan pasir la bila balik USM..hahaha..sesapa nak pesan pape,sila antakan chek dengan bayaran bunga sekali k..

Thursday, July 9, 2009

diary kaki wayang: transformers

blogger-emoticon.blogspot.com
EXTREMELY COOL!!!!

tu je yang aku buleh cakap..memang thumbs up untuk filem tersebut..best ah watak2 otobots dalam tuh..even trak eskem tuh pon cumel..haha..n as usual,my fevret hero ever for this film is Optimus Prime..second hero is Jetfire..robot veteren yang de tongkat..kalo kentot,kuar parachut..haha..cool seh..


HENSEM GILES!
MANCUS ABES!!
(xjumpa ah pic Jetfire..)

but,yang aku paling tak suka dalam cite tu adalah si Sam tuh..mamat lemah..haih~~mencarut2 aku bila tengok kelemahan dia..haih~~tak pasai2..dah de awek sket punya cun pon, jual mahal..mangkok tol..haih~~nape la kena ada watak dia ah..rusak tol cite Transformers..haih~~keluhan aku memang amat banyak untuk watak Sam tuh..aku cadangkan Transformers3 takyah boh watak dia langsung..serabut..hmmmm


tapi ada adegan2 yang aku strongly feel that was used to attract male reactions..hahha..part involving megan fox ah..Haleluyah?Haleih?pe tah nama dia.. xingat la plak..hahha..dun weri,i know that most of u guys think that she's hot..tapi kan,tetba waktu tengok cita tuh,aku rasa cam megan tuh sebenarnya cam jongang sket..she cannot close her mouth properly..asek pout semacam jek..leteh aku tengok..n the part that dia asek berlari ngan Si Lemah tuh waktu kat medan perang (perkampungan miskin yang tak bersalah, in middle of nowhere)..the camera just focus kat satu tempat jek..u know where, rite..haha..women's assets..tipikal..tapi at lis,lakonan megan best la jugak kalo dibandingkan dengan lakonan Si Lemah tuh..haih~~


adegan lari2 yang aku rasa Si Lembik tuh leh handle sorang..tapi nak jugak ajak Megan lari..musti sebab dia perlukan protection dari Megan..haih~~


pepon, aku bagi 9.8 bintang dari 10 bintang..0.2 bintang ditolak sebab ada Sam..i don laik lelaki helpless..*bluekk

Tuesday, July 7, 2009

musim untuk bergumbira

blogger-emoticon.blogspot.com
aku suka bila musim buah dah tiba..perut akan sentiasa menyanyi gumbira..dan aku pon akan turut mengulit perut..haha..manggis yang perghh..rambutan yang menarik..durian yang seksi..dokong yang havoc..pelam yang manis..haih~~memang terlalu banyak untuk diingati dan dikongsi bersama..hahaha..


blogger-emoticon.blogspot.com
dan sekarang aku dah buleh chill sket..repot sume da setel..

Dr M: pas nih kita leh concentrate on writing,k..
kamu dah lambat nih,fizah..
banyak lagi xsiap nih..
aku : *angguk2 aja..malas nak cakap pape..

da bape riban kali Dr. M mengutarakan ayat beliau yang femes itu pada aku..tapi aku akan still wat ati kering..ilek ah boss..sume eksperimen da awal dari timeline yang sepatutnya..kira okeh la tuh..kang pelan2 ah wat repot..buleh aja boss*sambil tabik spring..janji aku punya vacation untuk bulan nih tidak mendapat sebarang kejutan berupa kerja yang dah dekat date linenya..puhliz la bos yek..

~~jom tranformers esok..ayuh..i loike..*very large grin

Friday, July 3, 2009

diArY KaKi WaYanG: part 1

blogger-emoticon.blogspot.com yohooooo...
ntah kenapa aku gumbira hari ni..well,actually sepanjang minggu nih aku gumbira..after a week of struggling to finish my boss' dateline,aku da buleh bergumbira sementara sebab bos berada jauh nun di seberang Laut China Selatan..haih~~ (still nak ngeluh walopon sume da habes..hahha..teruk tol aku nih).. dan aku mengaku minggu nih aku banyak mencuri tulang, obviously inilah reason kegembiraan aku.... hahhaha..alangkah bestnya perbuatan mencuri ini..hahhaahaha..

blogger-emoticon.blogspot.com

btw,entri hari ini aku nak ceritakan tentang kegilaan aku yang baru...aku panggil kegilaan ini sebagai '3D Mania'..

waaa..aku semakin addicted dengan filem2 3D..hahaha..best..tengahari tadi, aku dan Geng Gagak Hitam telah menjalankan aktiviti mencuri tulang sekali lagi..

lokasi :Gurney Plaza,Penang (sebab situ je yang ada 3D punya show)..
filem : Ice Age3 (3D version)..
waktu tayangan : 1tengahari..

nice story though..tapi,as usual,aku xsuka watak Sid (benda cam memerang tuh) and tupai gila yang tak bernama tuh..hah..tengok domoi dia saja aku dah geli..yuks.. (buat yang xtau, domoi tuh spesifik utk idong babi..tapi lebeh kurang sama geli jek bila aku tengok hidung tupai tuh)..tapi,overall,okeh la cite tuh..the truth is,i'm not that into Ice Age..cuma sebab 3D jek..
blogger-emoticon.blogspot.com
ps~~ untuk 3D mania yang seterusnya, aku dah xsabar untuk tunggu kedatangan cerita 'UP' from PIXAR..hahhaha..cant wait!! tapi kena biasakan diri dengan Gurney dulu..asek2 sesat je dalam tuh..hahhaa

Thursday, July 2, 2009

Wednesday, July 1, 2009

Zack, iNi jaWpaN aKu..LuLus tak?

1. What does my name mean?

Yang Menjaga..Abah aku yang bagi nama nih..Beliau ada satu list nama yang sesuai untuk dibuboh pada anak2 beliau..list tuh diberikan oleh sorang tok guru dari kampung beliau dulu..tradisional kan cara pemilihan nama aku..pepon,i'm thank-full for the given name..terbukti nama sesorang boleh membentuk peribadi..hahhaha..*wink


2. How many siblings do I have, including me?
five only..i'm the second..


3. My favorite color is
pink and purple..oldo RAMAI orang kata aku lebih seswai dengan warna hitam atau kelabu..hoh..terhenanya aku..ingat aku black metal sangat ke?lagu2 rock best ape..


4. My favorite drink is
air asam limau..hoih..sedap woo..secong best is kopi 'O' ais..puas..

5. How many boyfriends/girlfriends have I had?
one..hahhaha..cam serik pon de gak..hahhaha..lek dulu..


6. Where was I born?

Hospital Bersalin Pulau Pinang..Abah tak sempat datang untuk azankan aku (dr Baling,Kedah nak sampai Penang,bukan dekat) so aku diazankan oleh Mamu Bai.. (0_o')

7. In my free time, I am most likely seen...
watching tv, cd, etc.. jenjalan dengan kawan2 sambil meneropong lobang2 hidung keta BMW yang hensem(bila la aku nak dapat sebijik nih..sape yang nak bagi kat aku?angkat tangan! *wink).. tidow.. maen sudoku..baca novel misteri..

8. What am I scared of?

lipas!!!! hoh..i HATE lipas..pe tah kebaikan lipas dalam ekosistem rumah..aku tak paham langsung..tak leh ke dia duduk dalam longkang diam2..kan eamy kan..(mari beli ridsect)

9. My favourite pet
ikan guppy dengan skirt kembang..itik tuh jatuh no 2..hahahha..

10. My quirky habits, are:
(nak tiru jawapan zack) secret maa..

11. Genre of movie that I dislike
LOTR la best..pe ah zack nih..sume genre aku suka..but a big NO to Malay love story..cerita derang memang lame..(aku dah cuba sedaya upaya untuk sokong filem2 M'sia..maafkan aku M'sia!!)

12. Most favourite movie actor?
Johnny Depp, Heith Ledger..(owh,kenapa dia mati awal ah?!haih..).. and Shah Rukh Khan (hahhaha.. aku ngaku aku sokong Bollywood k..)

13. Most favourite movie actress?
Sandra Bullock,

14. I have lived in these Malaysian states:
Pengkalan Hulu, Perak (6taun,sampe tadika)..Sungai Lalang, Kedah (11taun,sekolah rendah and menengah)..Kepala Batas, Penang (1taun, matriks), Kuala Terengganu, Terengganu (3taun, UMT).. Gelugor,Penang (2taun, USM)..

15. The situation that I am most afraid of..
lipas berterbangan..haih~~

16. I have been wearing glasses since age
darjah 4..cikgu aku penah panggil aku buta sebab aku tak nampak pe yang de kat papan hitam..sedey tul..i've told my parents that i need a spec,but they think that i'm just fooling around..hahhaa..nakal sangat ke aku dolu2?.. hmm..

17. My favourite Pixar movie
sume cerita pixar aku suka..cartoon are the best..n i actually like the lipas in WALLE..hahhaha

18. When I am depressed, I may do these things:

makan coklat or eskem yang sedap..tengok cd or movie..kuar jenjalan sensorang.. pasang lagu kuat2 sampe pekak tinga..lagu MUSE slalu jadik pilihan di kala itu..


19. I have been described as:
garang (penah di'nickname'kan sebagai singa).. series n tua dr umor sebenar aku..haha..<---tu bila 1st impression..tapi bila dah kenal, laen pulak --->tak reti diam, suke merapik, suka membebel, suka kaco orang, sensitip..but still,aku seorang yang garang..hahah

20. Topic that always get me interested
newly released movie, acara jenjalan melihat alam, tapi topik paling best adalah acara merapik2 ah..



~~meh aku tambah satu lg soklan lam tag nih..
21. Upload a pic that u love n story sket pasal pic tuh..



do i need to explain the pic? hahhaa..Pon&Zi are so cute..emo but cute..hahhaa..suwittttt..