Monday, July 27, 2009

diary kaki jalan~Bandung & Jakarta

blogger-emoticon.blogspot.com

well, i've conquered Jakarta and Bandung.. two less places to go before i die.. my list is getting shorter..horaahhh.. sikalang,aku mau update bout places i went..but let me summurize all the trips..malas la nak cite berjela2..aku bukannya reti sangat bercerita..**mama n abah tak penah galakkan aku masuk pertandingan bercerita..so,here goes..


~~BANDUNG
flight turun kat Jakarta. so, bila pagi sudah sampai,kami berempat bergerak ke stesen KA (keretapi), naek tren Agro Gede..the sight was absolutely marvellous..banyak sangat area penanaman padi huma..actually ni first time aku tengok n i'm very impressed dengan kesungguhan si petani huma..susah dowh mau buat tingkat2 tuh..aku rasa takleh wat guna trektor tuh..dia korek2 senirik kot**kata otak hiperaktif aku


these were among the great sceneries otw gi Bandung..even though aku orang Kedah, supposedly dah biasa tengok jelapang padi..but still,aku amat suka scene ini..**lap..lap..

sesampai je kat Bandung, agenda utama yang paling ditunggu oleh ahli rombongan aku tuh ialah aktiviti menabur duet..1place to aim is Pasar Baru.. memang amat banyak koleksi yang menarik minat aku untuk mencuci mata..

dari kain telekung mini, kain telekung yang bersulam2, kain telekung bersulam and berwarna ekstreme pon berlonggok..kain telekung bunga berketul2 pon dah naek,pattern baru la katakan~~haih..sakan tol..aku tengok kaen2 tuh,aku terpikir**kain telekung camni,untuk raya pon belum tentu aku sanggup pakai..so,aku beli la sepasang untuk diriku ini..pattern bunga simple..wana pink babe..**i loike..ngehehe..and telekung mini tuh aku beli banyak2 untuk disampaikan kepada ahlil2 femli aku..senang sket nak bawak untuk travel..hmmm..

tu baru bab kain telekung..aku tak masuk lagi bab kain sulam2 lak..yang tu lagi menambahkan kerambangan mata aku..sebagau seorang makhluk yang tak reti bershoping,pertolongan ahlil rombongan aku amat diperlukan..so,at last dapat la beberapa pasang kain mengikut sistem bajet yang maseh utuh..

kawan2 aku yang bertiga lagik nih shoping kain kat tempat yang sama sampai 2hari..gilak..hari kedua tuh,aku cuma berjalan (eksesais nih) sambil dengar ipod aku, sementara diaorang masih bingung dengan pattern yang maken diushar,maken menarik..mujur aku da selesai bab shoping sume..sekarang buleh fokus on jenjalan aja..

blogger-emoticon.blogspot.com
so, ini pic yang aku amik kat kedai saat ahlil rombongan aku tengah sibuk bersoping..n di sebelah tu adalah kain lace yang amat popular untuk kenduri2..bukan untuk orang2 yang menghadiri kenduri..tapi more to orang paling penting masa kenduri tu..get it?? hmm..btw,ada mitos menyatakan bahawa,kalo anda gi beli kain lace nih siap2, and simpan kat umah (dengan harapan akan guna dalam masa terdekat) walopon, at the time,korang maseh bujang trang tang2, jodoh itu tu akan maken dekat..itu mitos yang kawan2 aku apply waktu masing2 beli sepasang..so,aku dapat rasakan senyuman terlebih manis dari kakak penjual kain tuh pada aku..musti nak ngorat suh aku beli kaen tu jugak..sorry la kakak,bajet dah siap dibelanjakan..hehhee
~~ps. mitos ini hanya untuk diaplikasi pada gadis2 ya..incik jejaka,sila ignore aja..

after 2 hari suntuk melakukan eksesais tangan (seluk beg cari purse,buka purse,kira duet dan sua duet ke cik2 pekedai), kami wat keputusan iuntuk indulge aktiviti laen..destinasi seterusnya ialah Tangkuban Perahu..tempat nih actually tempat perlancongan yang terkenal disebabkan oleh wujudnya kawah gunung berapi yang maseh aktif..suhu di puncak sana amat sejuk..dalam 12darjah celcius..sebagai seorang yang amat jakun dengan tempat2 sejuk gini,aku try la hembus nafas kuat2..kot2 la kuar kabus cam dalam cite Japon and Korea tu..tapi hampa..tape ah,aku akan try len kali bila aku melawat Japon pada musim sejuk..hahahha..*hoih~~kena tekun kumpul duet pasnih..bila dah sampi puncak gunung tu, kena lak trekking turun (another exercise session) untuk ke kolam air panas..buleh rendam2 kaki..siap ada sesi mengurut kaki lagik..*sila bayarkan upah untuk si pengurut kaki itu ya..itu bukan servis percuma..


blogger-emoticon.blogspot.com
Pic 1) Queen Dome of Tangkuban Perahu..dulu2 leh je turun bawah tu,tapi sekarang dah ditutup sebab poisonous gas leaking out from tanah surface dia..bau sulfur yang amat kuat dapat dihidu dari atas tempat kami bergambar..mujur a tak yah turun bawah,kalo tak,maken kurus la aku..da tak larat nak eksesais dah ni haa....
pic 2) scene yang dapat dilihat on the way trekking turun dari Queen Dome tuh..nampak ladang teh..aku kagum sebab aku tak penah tengok ladang teh lagik..*tak sempat nak jejak kaki ke Cameron dowh..de sesape yang nak gi sane,sila roger aku..pls..



pic 1) pokok2 Manarasa *eh,betol ke? otak aku amat lemah untuk ingat nama2 nih..pokok2 nih terbakar and hitam legam disebabkan ledakan volcano tersebut..tapi sekarang, kulit asal pokok ini yang berwarna merah sudah mula kelihatan..cam scene tersesat di hutan puaka dalam cite LOTR..mujur tak de pokok2 bercakap je..kalo tak,memang sah aku berada di Mordor..**buleh la aku cari incik Legolas..hahaha..

selepas acara bertrekking, kami singgah di Kampung Daun, tempat yang amat aku suka disepanjang trip 5 hari tu..antara sebab2nya ialah:

  • ai adalah sebuah kedai makan..aku rela gimuk sebab makanan ini sedap bangat!!
  • harga dia amat berpatutan..makan kat KFC lagi mahal..
  • scene dia memang amat menarik..nanti aku nak hias 'bakal' rumah aku dengan tema yang sama ah..nanti..bila dah ada umah senirik nanti..

blogger-emoticon.blogspot.com
santek kan area kami bersantap..cam zaman2 raja2 melayu dulu je..presentation untuk makanan dia amat ultimate..nak makan pon rasa sayang..pepon,thumbs up untuk makanan ini!!

aktiviti malam hari ialah melawat setiap FO (Factory outlet) yang kebetulan walking distance dari tempat kami menginap (Dago Hotel)..memang berselerak aja FO di sepanjang Jalan Dago tu..actually, ketua rombongan saja book hotel area2 nih sebab senang nak shoping bila pasar2 yang di atas tadi tu tutup..seperti Pasar Payang n Pasar Siti Khadijah, ianya ditutup selari dengan waktu orang pulang dari opis..jadi,eksesais tangan maseh berlangsung sehingga ke malam harinya..namun yang ekstranya, di malam hari, ia disertakan sekali dengan eksesais kaki..walking distance la katakan..

setelah dua hari berkampung di Bandung, aku dapati beg aku telah selamat beranak pinak..hmmm..another eksesais tangan nak ngusung 'mereka2' naek keretapi untuk pulang ke Jakarta..


~~JAKARTA

a
ku taktau nak komen apa pasal tempat ini sebab kami cuma pi dua tempat saja..Pasar Tanah Abang dan Java Mall..sebagai seorang yang dah habis senarai shoping (a.k.a dah habes duet) dan tak minat sangat bab2 shoping nih,aku amat busan..pagi petang siang malam kat Jakarta dipenuhi dengan agenda shoping..so,aku pon dengan sukarela memberatkan beg bawaan aku dengan sebijik buku cerita yang telah aku usung spesel dari Malaysia, negaraku yang terchenta..

really, nothing spesel di Jakarta..walaupon Adibah Nor kata best, tapi, percayalah bila aku cakap tak best pon Jakarta..hmmm..ayat yang lebih lengkap ialah--------tak best pon Jakarta kalo ahlil rombongan kamu maseh di dalam mood mau bershoping walopon setelah puas berkawad di dalam Pasar Baru tersebut..------ jadik, aku rasa kamu semua boleh agak apa yang tidak berlaku semasa di Jakarta..apa yang tidak berlaku ialah pengembaraan ke DuFan (Dunia Fantasi) a.k.a Taman tema cam Genting kot..Taman Air *aku tak ingat la nama tempat tuh..tapi ada lam iklan Adibah tu..Pantai *aku tak kesah sangat sebab kat Penang pon dah banyak pantai..Taman Haiwan Lepas aka zoo..haih~~len kali kena cari ahlil rombongan yang sekepala dan sepokai aku untuk lebih menikmati percutian..

only one thing that is worth telling ~ berhati2 lah bila booking hotel untuk trip ke sana..hotel pertama kami di sana amat mahal, compared to the second hotel yang kami servey..dan believe it or not, the second hotel yang murah tu adalah hotel bintang empat..berbanding hotel pertama yang aku rasa tak layak untuk dapat walaupon satu bintang..itulah padahnya bila booking hotel secara online..ingatkan dah murah,rupanya kena kencing..hotel bintang empat tersebut siap dengan 4 orang pak pulisi di pintu masuk, gara2 pengeboman hotel yang berlaku awal sehari dari ketibaan kami..hahaha..kecuakan mula terasa bila nampak pak pulisi ngan kawan K-9 yang setia menjalankan tugas..setiap kali mau masuk,beg2 harus diperiksa dan kena lalui pintu metal detector..hilang cuak sebab selsema babi, cuak pulak sebab suicide bomber..

sori lah sebab takde pic untuk Jakarta..memang amat busan saat tunggu orang laen bersoping..mood untuk bergambar pon turut hilang bersama..apapon, di bawah ini adalah untuk santapan mata aja ya..walopon trip tak berapa enjoy (compared to the trip to thailand) tapi makanan2 di sini amat SUPERB!!!! buktinya,walopon aku banyak melakukan eksesais semasa trip ini,tapi berat badan aku still the same..hahahhaha..




blogger-emoticon.blogspot.com
1) goyobod..amat sedap..rasanya lebih kurang ais buah campur cendol..
2)soda gembira..actually lebih kurang f&n stoberi campur susu pekat manis..yang puteh kat bawah tu ialah susu pekat manes..hasilnya ialah air bandung bergas..hahaha..mujur la xmabok2 bila minum..hahhaa..
3) teh botol yang amat popular di Indonesia..mana2 pon boleh nampak air nih..nape kita di Malaysia tak buat camni gak ah?cam best je..


1) makanan minang dari Rumah Makan Garuda di Jalan Sabang..penuh meja tu dengan pelbagai jenis lauk..dari yang biasa dimakan hingga ke yang tak pernah dan tak lalu dimakan..
2) BurYam..ini dibeli dari McD di Bandung..hahahha..nape la letak nama camtuh..cam nama orang lak..letak je la nama bubur ayam..haih~~~kreatif sungguh..




and finally, aku selitkan pic yang paling aku suka dalam trip kali ini..
super heroin yang gagah sedang menahan pokok gergasi dari tumbang menimpa semut2 di bawah..ke'gigih'an beliau amat terserlah..hahahah..gilak!

7 comments:

myself said...

ko ada makan mee bandung dekat bandung tak?
lagi satu yang tahan poko tu engko ke duck...kuat gila ko

Hint PerihaL said...

finally..bleh jugak tgk muka ko..nwey..mana sovnier utk gua?..apa?xbeli? nk kena cepuk ker?

~~DucKneSs~~ said...

~~myself
aku tak lalu ah makan mee..tambah2 mee bandung di bandung..lagi tak lalu..hahha..

eh,heroin tu tahan guna dua tangan..kawan aku lagik sorang,tahan guna satu jari jek..kalo ko nak tengok,nanti aku uploadkan..nak?

~~hint
punya la berjela aku punya entri, ko komen pic heroin last tu jek..hahaha..jump to the end nampak..tak kira..kalo nak soubenier,sila baca dengan detail k..word by word..buleh?hahha

Hint PerihaL said...

panjang sgt la..tp gambar2 ko amek cantekkkk..buleh buat aku nk p sana gak..itu sudah cukup..tenet tmpat aku ni prob sket..cm cipsmore..

~~DucKneSs~~ said...

~~hint
ala..kamera cikai jek..kalo aku dah sempat kumpulkan duet utk kamera pojaan,musti lg cun..hahaha..

kalo nak pigi bandung,make sure duet cukup k..baru leh enjoy sepenuh ati..heheh

nad capulet said...

wahhh....bestnya!!!okay.bab makanan yang paling aku suka.hahaha. eh..how much money would you recommend to bring there..for shopping contohnya? hihihi

~~DucKneSs~~ said...

~~nad
memang makanan dia sedap2 weh..food heaven!! aku sarankan ko bawak sebanyak mungkin duet yang boleh ko kumpul..sebab barang2 kat sana memang mahal kat sini..suar jeans,kain sulam,barang2 kulit,tshirt2 n kasut..rambang mata..