Wednesday, December 30, 2009

Life: Babysteps..one by one...part3

Entah buat sekian kalinya, di sini baru aku nak jelaskan..Semua yang ada dalam list ni adalah tidak mengikut susunan kronologi..Hanya mengikut susunan suka ati aku ja..So,untuk edisi ketiga la kot ni kan, aku cita lagi my pes time……….

1st cabutan bertuah
Selalunya aku memang skip ja kalo ada acara cabutan bertuah..Sebab da kompem sangat yang aku nih bukannya bertuah sangat..Tapi,baru2 nih,untuk acara StarWalk ’09, buleh pulak aku sampai tergeliat leher sebab dok asek chek kot2 nama aku dipanggil..Hadiah ada dalam 150, lebih kurang 50 hamper, 50 brg2 letrik (oven, blender etc.) dan 50 lagi hadiah yg agak gah la..By the time tinggal 50 ja adiah yang belum ditentukan tuan empunya,aku da rasa baik aku chow dulu..Satgi tersepit lak celah2 stampede manusia nak kuar..tapi entah camna leh dok melekat lagi kt dalam dewan tu..Macam2 hadiah ada..Semua best..Rasa cam nak pakat bolot ja semua adiah2 tu..Home theatre,..Henpon nokia yg 2ribu lebey tuh..Henpon sony pn ada..Set sofa..Adiah utama,5 bijik moto..okeh la tuh..Dalam dok jeles2 tengok depa dok pakat claim adiah,sempat jugak aku berangan..hahhahah..Biasa la, hobi masa lapang..Tapi dalam otak tengah kelabu asap dok berangan, rasa cam otak aku dijentik2 dengan jari gergasi..Cam nama aku ja tuh..Betoi ka? Panggung2 pala, memang sah nampak n dengaq yang depa dok panggil nama aku..hadiah no 17 babe..Gilak kan? So, hasilnya ialah set GPS..Amat bangga weh..

1st menang contest
Ni kejadian waktu sekolah rendah, darjah 3 rasanya..aku ingat lagi gambaq yang perlu diwarna ialah gambaq bruang dok tepi sungai.. As usual la kan,bruang kompem la wana koko.. Ayaq sungai wana biru, konon jernih la air tuh (aku masih xsure warna air yg bersih spatutnya guna wana pa).. Dan aku pi warna daun2 pokok tepi sungai tu ngan warna oren, kuning dan hijau sikit2, kunon musim luruh la kan..Slalu aku tengok lam tb, cite omputeh ada je pokok warna tuh.. Dan hasilnya, aku menang nombot 3..Mungkin cikgu2 kagum ngan kekreatifan minda aku.. Maka terpampang la lukisan aku kat papan depan bilik guru..Kombang lobang idong den waktu tu..Hahaha..Tapi nak dijadikan cita, waktu aku tengah mashuk kembangkan lobang idong aku sambil menghayati keindahan lukisan aku tuh, tetiba ada sorang budak depan aku mengomen ttg gambaq aku tuh..Dia kata ‘Ada ka boh wana pokok lagu tuh..xlojik langsung..’ Haippppp..Ini kata2 orang kurang baek nih..Saja ja nak menduga tahap kesabaran aku..Dalam ati aku menjerit ‘Hang la yang xlojik..Aku dok obesea la dulu, waktu bkawan ngan beruang tuh..’ Haipp.. Marah sungguh hati ini..

1st fall in love (request from Myself)
Sat..Aku nak tanya Myself, ni dikira jatuh cinta pandang pertama ka? Hmmmm...Ada cita dia..Aku pes time jatuh cinta pandang pertama ialah di malam aku pi keluaq beli ubat nyamuk yang kipas kuning tuh untuk ayah aku.. Ala, yang cm kipas tangan yang buleh lipat tuh.. Beliau berkenan sungguh dengan keefisyenan ubat nyamuk tuh.. Ritu Beliau kena tahan kat wad, nyamuk banyak sungguh.. So, Beliau hantaq la aku ngan adik aku p beli kipas tuh..On the way nak balik dari kedai runcit tuh, mata aku terpaku pada sepasang mata yang chantek..Dari jauh da buleh tengok..’Terang sungguh bijik mata dia, cahaya keimanan nih,’ kata hati aku..Makin lama dia makin dekat ngan aku, hati makin berdebar..Makin lama makin dekat..Makin lama makin dekat..Haipp..Jantung rasa cam nak melompat kuaq ja..Bila dah dekat baru aku nampak wajahnya..Sungguh hensem weh..Gilak, memang aku da lama minat kt dia, lobang idong dia memang amat smart..Tapi tak perasan pulak mata dia pon amat mengancam..Saat tuh, ati aku makin terpaut, gam gajah pon xmampu mengatasi tahap pautan tu..oh BMW 525i..Matamu memang ensem,lobang idong dah sah2 ensem..Nanti kita kapel,nak dak? hehhee

1st paintball game
Haaaa..Yang ni… Yang ni aku tak reti nak cita lebey2 lagik..Sebab maseh dalam rancangan..Geng dah ada tapi Geng amatlah lembab nak mampoih..Konon rancangan nak pi maen dalam awal taun 2009..Ni da nak masuk 2010 pon,rancangan dok pending lagi..Bukan jauh pon tempat dia..Sebelah ni ja..Haipppp..Kena cari Geng baru ni..Sapa berminat, sila kontek aku..

~~~Aku malas nak boh banyak2..Sat gi juling lak mata hangpa asek dok baca karya aku nih..So, cam besa la, pa plak pengalaman hangpa? Care to share?

#weh Myself..nape ko sunyi sangat eh?update la sket..

Tuesday, December 22, 2009

Life : Babysteps..one by one (part 2)

Ini sambungan untuk siri Babysteps (siri untuk aku catatkan semua kenangan pertama kali aku).. Siri ini akan aku tambah dari masa ke masa untuk keseronokan diri sendiri.. Kalo tetiba teringat nak boh apa2 pengalaman,aku bubuh terus ja..Dan kepada sesiapa yang berminat nak sumbangkan pengalaman korang,sila drop off ur comment here..Best jugak kalo dapat dengar tentang pengalaman korang..

1st named after
Aku bangga dengan 1st aku ni.. Cikgu kegemaran aku waktu sekolah rendah dulu amat garang (apa significantnya cerita ni bermula pasai sekolah pulak? Haha..just wait n read it to the end k..) Tiga taun dia ajaq aku, BM and Maths.. Punya la ketaq kalo xsempat wat homework dia.. Tapi dia tetap cikgu kegemaran aku.. n pada hari last lepas UPSR, dia suh aku jumpa dia kat bilik guru.. Aku paling xsuka suasana bilik guru yang tak best, creepy gila.. tapi disebabkan dah ada special request, aku gagahkan diri pi jugak.. Rupan2nya Cikgu nak mintak kebenaran.. ‘Fizah, Cikgu ingat nak letak nama awak untuk nama anak Cikgu yang ke-tiga ni..Buleh dak?’ dan jawapan aku yang memang tengah cuak dok dalam blik guru mestilah ‘Buleh,Cikgu’.. Dengan segera kuaq dari bilik creepy itu, dan menarik nafas sedalam dalam mungkin untuk buang rasa cuak akibat bahana melepak dalam bilik guru..A while after that baru perasaan terharu dan bangga berbunga2 dalam diri.. Baru sedaq apa yang Cikgu perkatakan..Terharu gilak.. Tapi sampai sekarang aku tak penah tengok Hafizah Jr tuh..Musti dia cun cam aku gak kan? Hahahhaha..Pasan ja..

1st lemas
Waktu musim2 cuti sekolah memang amat best kalo Abah wat trip untuk berkelah kat Lata Bayu..Tempat dia memang amat masyuk.. Ayaq deras semcam ditambah dengan sejuk gedinya..Mau biru mulut aku, jari pon sampai jadi kecut tapi tadak nak insaf..Dok sakan lagi berendam..Nak dijadikan cerita, mungkin waktu tuh terlalu excited, KakPipah (my only big sis) ajak men ketapi...Permainan ketapi di dalam air nih lebih kurang cam kat Sunway Lagoon la..Yang 2 orang naek pelampung dan masuk terowong gelap berpusing2 tu..Cuma atas sebab2 pengurangan kos, pelampung dan terowong gelap tidak diadakan di Lata Bayu..KakPipah kat depan, aku kat belakang..KakPipah kepit kaki aku (baru la nampak berengkai cam gerabak ketapi..) Tapi disebabkan Cik Dreba ketapi masih belum ada lessen yang sah dari Sunway Lagoon, jadi,kami terbabas ke kawasan yang airnya dalam dan deras..Aku terus hanyut dan seingat aku,aku xbergelut langsung untuk stay afloat..Cam redho je kalo tenggelam..Waktu kecik2 dulu korang penah tengok dak cita katun buatan M’sia kat TV2 pasai tikar buruk yang dibuang setelah lama digunakan..(‘Beginilah nasib hidupku yang malang..ketika aku baru,aku disayangi oleh tuanku..Bila sudah buruk,aku dibuang begitu saja’)..Kisah tu seangkatan dengan cita ‘Kura2 Ngan Arnab’ dan ‘Monyet Yang Degil’ (‘aku tak kira..aku nak jugak..aku nak jugak..’)..Eh, melalut pulak..Apa yang aku nak cakap ialah, aku punya keadaan waktu tu sama cam tikar buruk tuh..Terapung2 kat permukaan air sungai tuh..Tapi tak lama lepas pengapunagn aku tu, Abah datang selamatkan aku dan KakPipah..My Hero..heheh

1st meteor shower
Kejadian ni berlaku baru bulan lepas.. Dan aku maseh terbayang2 lagi kecantikan dan keterujaan aku bila nampak lintasan taik bintang tuh..Disebabkan amat pulun dan gigih untuk menyaksikan hujan meteor tuh,aku ajak la beberapa rakan sekerja untuk join aktiviti aku..Punya la usaha pi cari contact number ahli kelab astronomi USM ni..Nak join depa kat tempat Observatory depa..Dan kebetulan yang amat ‘baek’ ialah tempat Observatory depa ni ada kat Balik Pulau..Tahukah anda betapa angkernya kawasan tu untuk dilalui waktu memalam..Kalah jalan Grik..Dan penuh dengan cite angker yang tersendiri..Haip..mintak simpang la weh..Tapi mujurlah kawan aku gitau yang marka dia nak join sekali..(kawan aku itu perempuan op kos..aku nye kwn lelaki amat minimum..n marka dia tentulah lelaki, merangkap dreba kami ari tuh..hahahha..kembali gumbirak) Kol 1 pagi bertolak dr USM, sampai sana kol 2pagi..Langit tak berapa cerah..Tapi kejayaan ari tu ialah 11 bijik taik bintang berjaya dikesan..blip..blip..huahahah..Lenguh tengkok tak yah dok cita la..Rasa cam tengkok dah kena simen..Dan mata dok terkebil2 tahan ngantok..Waktu tuh asek dok terbayang nak amik batang mancis untuk tahan bagi mata tak tertutup..Hahahah..Tapi kejayaan itu still suwittttt..hehehhe..(Maseh teruja untuk tunggu meteor shower seterusnya)

idea untuk babysteps seterusnya masih dicari..hahhaa

Wednesday, December 16, 2009

Life: babysteps....one by one..

Well,coming the age of a teenage, lots have happened..Dari kecik yang tak tau sepatah hapa pon,sekarang dah macam2 yang kita pandai..Pandai menjawab bila orang tua membebel..Pandai cari duit sendiri untuk enjoy..Pandai main chenta2..Pandai kuaq jenjalan tak gitau mak ayah.. Pandai ngorat2 pakwe ensem (ekceli yang ni aku xpass lagi..tapi merujuk kepada kawan2 aku yang ekspert la)..Pandai shoping barang2 branded bagai..semua tu kita develop sendiri..Tanpa perlu didikan dan tunjuk ajar dari mak ayah.. Dan kala itu,sapa berani cakap yang kita nih tak bijak..Bijak pa...Artificial intelligence tuh..

Tapi untuk berjaya dalam hal2 duniawi nih, banyak yang dah kita buat dan terbuat..sengaja atau tak,semua tu bagi pengajaran pada kita..we'll always remember our first........ First untuk apa2 saja yang penah kita buat.. Kat bawah ni aku wat senarai segala First aku yang aku akan ingat sampai bila2..

1st crush
Hahahahha..ini agak gedik kan? First crush aku waktu dajah nam..Mamat tu ensem kot..Aku pon xingat sangat dah..Suka dok usyar2 dia..Haih..Memang gedik toi waktu tuh..Tapi kegedikkan tu tak lama pon..Seminggu ja..Pas seminggu,dah terlupa terus yang aku tengah dalam mode 'crush' kat dia..Hahahaha..Tapi aku pelik bila ada kawan aku cakap dia punya first real love ialah waktu dia darjah nam..Memang budak dajah nam dolu2 berkebolehan ka untuk berchenta sedasyat itu?

1st bawak keta
aku kena bawak keta dari Baling pi Sg Petani..Boss besaq ada kat tepi..Ketaq xhengat..Haih..Mati enjin berapa puluh kali taktau..tapi kejadian ni membawa kepada satu lagi First aku..

1st mangsa langgar lari
Sambungan untuk cerita atas tu..Tengah dok gabra bawak keta,tetiba dijadikan cerita, ada sekoq kura2 nak lintas jalan..Dari jauh aku dah nampak,so,dengan gaya konon2 ekspet ngelak halangan, aku kona kanan, kona kiri, sampai puas ati kata kura2 tuh selamat melintas..Dan...Kebukkkkkkk..Tayar keta aku naik betoi2 atas kura2 tu..Siot tol Boss nih..Siap gelak tekan2 perut lagi..Aku bajet dah lepas la kura2 tu,mana nak tau yang straight pulak kena tayar..Awat Boss xgtau..Saja ja nak pekena aku..Tergolek kura2 tu tengah jalan..Sian..Dalam ati aku berdoa agar kura2 tu selamat, sebab aku tau rumah kura2 tuh keras dan kukuh..(still merasa bersalah)..

1st eksiden
Baru je jadi waktu bulan posa ritu..Aku bonceng moto kawan aku, balik dari bazaar Ramadhan..Air tebu..Sluuurrpp..Beger oblong..huwahhh..Murtabak bawang spesel punya..hmmm..Memang kecoq ayaq lioq weh..Tapi dah dekat nak sampai destinasi, tetiba ada mamat yang kompem tak ensem telah meng'hindustan'kan aku di tengah2 jalan..Gilak..aku betol2 rasa cam Kajol..Bergolek2 tas jalan raya tanpa motif..Yang aku tau,aku ternampak air tebu aku turut sama tergolek atas jalan..Haih..Melepas..Si driver pulak cam hilang ingatan,asek dok tanya dia kat mana la nih, camna leh tetiba ada kat sini..Cuak ati aku maken bertambah..Mujur ada insan2 yang sanggup menolong.. Maka.......

1st naik ambulan yang dibawak laju
Ni sambungan kepada cerita hindustan aku..Terpaksa naek ambulans sebab aku tengok kawan aku cam xkeruan ja..ntah2 dia ter'head banging' kat tar tuh..Dengan defence wound aku kat tangan n kaki, aku kena duduk je dalam ambulans tuh..Si Kawan disuruh berbaring sebab muka dia memang sah nampak blur..Dah nama ambulans, laju kemain dia bawak..Cam la kami nih ada heart attack..kona kiri,kona kanan..haip..Camna aku nak tahan, tangan aku luka weh..Gilak tol dreba nih,mujur ensem..kalo tak,da lama aku sound suh pelan sikit bawak..Hehehe

Hmmm..Setakat tu ja la kot list untuk kali ni..Laen kali aku tambah lagi list aku..Mau ingat jugak semua ni..Hmmm..