Wednesday, December 16, 2009

Life: babysteps....one by one..

Well,coming the age of a teenage, lots have happened..Dari kecik yang tak tau sepatah hapa pon,sekarang dah macam2 yang kita pandai..Pandai menjawab bila orang tua membebel..Pandai cari duit sendiri untuk enjoy..Pandai main chenta2..Pandai kuaq jenjalan tak gitau mak ayah.. Pandai ngorat2 pakwe ensem (ekceli yang ni aku xpass lagi..tapi merujuk kepada kawan2 aku yang ekspert la)..Pandai shoping barang2 branded bagai..semua tu kita develop sendiri..Tanpa perlu didikan dan tunjuk ajar dari mak ayah.. Dan kala itu,sapa berani cakap yang kita nih tak bijak..Bijak pa...Artificial intelligence tuh..

Tapi untuk berjaya dalam hal2 duniawi nih, banyak yang dah kita buat dan terbuat..sengaja atau tak,semua tu bagi pengajaran pada kita..we'll always remember our first........ First untuk apa2 saja yang penah kita buat.. Kat bawah ni aku wat senarai segala First aku yang aku akan ingat sampai bila2..

1st crush
Hahahahha..ini agak gedik kan? First crush aku waktu dajah nam..Mamat tu ensem kot..Aku pon xingat sangat dah..Suka dok usyar2 dia..Haih..Memang gedik toi waktu tuh..Tapi kegedikkan tu tak lama pon..Seminggu ja..Pas seminggu,dah terlupa terus yang aku tengah dalam mode 'crush' kat dia..Hahahaha..Tapi aku pelik bila ada kawan aku cakap dia punya first real love ialah waktu dia darjah nam..Memang budak dajah nam dolu2 berkebolehan ka untuk berchenta sedasyat itu?

1st bawak keta
aku kena bawak keta dari Baling pi Sg Petani..Boss besaq ada kat tepi..Ketaq xhengat..Haih..Mati enjin berapa puluh kali taktau..tapi kejadian ni membawa kepada satu lagi First aku..

1st mangsa langgar lari
Sambungan untuk cerita atas tu..Tengah dok gabra bawak keta,tetiba dijadikan cerita, ada sekoq kura2 nak lintas jalan..Dari jauh aku dah nampak,so,dengan gaya konon2 ekspet ngelak halangan, aku kona kanan, kona kiri, sampai puas ati kata kura2 tuh selamat melintas..Dan...Kebukkkkkkk..Tayar keta aku naik betoi2 atas kura2 tu..Siot tol Boss nih..Siap gelak tekan2 perut lagi..Aku bajet dah lepas la kura2 tu,mana nak tau yang straight pulak kena tayar..Awat Boss xgtau..Saja ja nak pekena aku..Tergolek kura2 tu tengah jalan..Sian..Dalam ati aku berdoa agar kura2 tu selamat, sebab aku tau rumah kura2 tuh keras dan kukuh..(still merasa bersalah)..

1st eksiden
Baru je jadi waktu bulan posa ritu..Aku bonceng moto kawan aku, balik dari bazaar Ramadhan..Air tebu..Sluuurrpp..Beger oblong..huwahhh..Murtabak bawang spesel punya..hmmm..Memang kecoq ayaq lioq weh..Tapi dah dekat nak sampai destinasi, tetiba ada mamat yang kompem tak ensem telah meng'hindustan'kan aku di tengah2 jalan..Gilak..aku betol2 rasa cam Kajol..Bergolek2 tas jalan raya tanpa motif..Yang aku tau,aku ternampak air tebu aku turut sama tergolek atas jalan..Haih..Melepas..Si driver pulak cam hilang ingatan,asek dok tanya dia kat mana la nih, camna leh tetiba ada kat sini..Cuak ati aku maken bertambah..Mujur ada insan2 yang sanggup menolong.. Maka.......

1st naik ambulan yang dibawak laju
Ni sambungan kepada cerita hindustan aku..Terpaksa naek ambulans sebab aku tengok kawan aku cam xkeruan ja..ntah2 dia ter'head banging' kat tar tuh..Dengan defence wound aku kat tangan n kaki, aku kena duduk je dalam ambulans tuh..Si Kawan disuruh berbaring sebab muka dia memang sah nampak blur..Dah nama ambulans, laju kemain dia bawak..Cam la kami nih ada heart attack..kona kiri,kona kanan..haip..Camna aku nak tahan, tangan aku luka weh..Gilak tol dreba nih,mujur ensem..kalo tak,da lama aku sound suh pelan sikit bawak..Hehehe

Hmmm..Setakat tu ja la kot list untuk kali ni..Laen kali aku tambah lagi list aku..Mau ingat jugak semua ni..Hmmm..

8 comments:

Esteban Granero said...

agak mencabar jugak pengalaman ko eh, sabar jela, hehe~

hazali said...

pengalaman mendewasakan, yang pertama tu,akan jadi kekuatan...awahahha. ayat tak boleh blah...first aid?

Hint PerihaL said...

duck, 1st thing aku xpernah rasa lg dlm hidup aku..naik ambulance..syok ker? dlu kawan aku eksiden..ambulan sampai..dia mintak teman..tp sampai sudah aku suh org len..

~~DucKneSs~~ said...

~esteban.
dasat sangat ka aku punya pengalaman?tadak la..tah2 pengalaman hg lagi dasat pa?

~hazali
hahah..tetiba rasa nak tulih dalam basa kedah..sono sket..first aid utk kekura ka?xyah kot..dia idop bahagia ja tuh *still bharap kekura masih hidup..

~hint
syok menda..gilak..tangan cedera parah,kena tahan badan..xkan aku nak tergolek lam pelukan cina PBSM tuh..xsanggupp weh..

MagnusCaleb said...

setiap langkah pertama pada setiap peristiwa merupakan pembuka cabang baru dalam cerita hidup kita, keep on walkin' :)

cik EPAL said...

1st crush itu best :)

nadcapulet said...

hahha..1st time eksiden macam drama cerekarama yang melampau. But ecery first time is the moment we always remember,kan?No matter berapa kali kita jatuh dan bangun , we always look back masa 1st time kita yang lalui. =)

~~DucKneSs~~ said...

~magnus
yup..keep on walking bebeh..hehehe

~cik epal.
hahhaa..1st crush xsmpt amik rs..da tlupa..hahah

~nad.
cerekarama aku buleh menang anugerah skrin x?xpon leh diusulkan kt razak mohaiden ke?muleh ah?