Tuesday, March 2, 2010

falling raindrops of Venus

Siapa yang dapat tengok orang laen menangis tanpa rasa apa?
Siapa?
Cuba angkat tangan sikit..aku mau tengok siapa yang hati batu tu..

Dan seperti biasa, apa lagi yang dikaitkan dengan airmata? Ya! Tentulah Perempuan.. Kaum Hawa ini telah Dia ciptakan dengan senjata yang tiada tolok bandingnya..senjata yang amat berguna bila menghadapi sesuatu yang tidak menggembirakan..contohnya bila dimarah oleh bos sebab wat kerja lambat..hahhaha..itu adalah situasi rujukan untuk aku sahaja..sebab aku rasa anda2 semua tentulah lebih rajen dari aku..hahha..kompem..

Tapi, aku tak dapat nak guna kebolehan itu..amat2 tak reti..berapa puluh ribu kali, bila dimarah, mau aja aku meraung terus..tapi hati nih keras kot..ke ego? Aku punya hati dah start meraung,tapi muka aku still buat toya..aku malu nak nanges depan bos..kang dia kata aku manja, sensitip dll.. ya, aku mengaku aku manja..tp kalau dibandingkan dengan kawan2 aku, akulah yang paling brutel.. siap ada satu quote dari kawan aku


Sejak kawan ngan pjah nih, aku dah makin loqlaq,makin kasaq..dah tak ayu macam dulu..xsuka tau..


Reaksi aku: pe kes nak salahkan aku..ada aku paksa ko kangkang kaki waktu duduk? Aku suh ko makan xtutup mulut? Dok meraba orang? Cakap2 lucah ngan lelaki, pastu wat2 muka inesen? Tu semua bawaan ko sendiri, okeh?!! Aku sendiri xbuat semua2 tu.. dahtu nak salahkan aku pulak?!! Haipp..aku memang marah beno ngan budak sorang ni..

Berbalik pada topik awal tadi.. bos aku sendiri mengaku dia senang untuk marah aku sebab aku buleh terima makian dia..kawan2 yang laen semua pernah nangis depan bos..sebab tu bos dah xmarah depa..kalau sampai masa nak sound aku, dia ‘lazer beam’kan je aku depan opis mate semua..haih..ini amat xadil kan?

Kekadang aku rasa cam aku perlu je nanges depan bos,so det dia ringankan kerja aku..aku tengok kerja aku dah sampai tahap buruh kasar dah pun..yang kaum Adam pon dapat kerja yang agak simple, xpayah heavy-lifting cam aku..dua tahun kerja sini,aku dah berjaya develop back-pain yang xpernah hilang2..even nak bersin pon seksa..angkat barang apatah lagi..tabib2 yang aku jumpa semua kata ini adalah permanent..Cuma buleh makan ubat tahan sakit je..sedey weh..muda lagi, da stat sakit warga emas..

Bila aku pikir2 balik, aku memang susah nanges kot..bila dah besar nih, aku xpernah nanges depan Mama atau Abah..xpernah walau sekalipun..aku xtipu.. kakak aku, adik2 aku semua selalu je ngadu2 masalah derang dan nanges2.. bila aku intebiu kawan2 aku, derang pon cakap derang slalu ngadu2 sambil nanges2..kat parents derang la kan..haih, xkan ngan parents aku lak..itu sudah lebeh..haha..

Tapi bila tengok cerita apa2, cepat je merembes airmata nih..bayangkan, aku tengok cita Apocalypto tu, mata aku bengkak sebab nanges..Hills Have Eyes, Shawshank Redemption, The Green Mile..semua cerita itu membengkakkan mata aku..kalau tengok cita Hindustan lagi2 la cepat mata berair..kekadang tengok Grey’s Anatomy pon buleh nanges..bukan aku xde kelenjar airmata..ada weh..Cuma fungsi dia haru biru sikit kot..hmmm..pelik2..kes nih buleh dirujuk ke pakar mata ke?

*ini adalah satu lagi entri ketidak puasan hati aku terhadap Bos..cepat2 la siap pojek..aku mau beredar dr tempat ini..

12 comments:

aiXat.MR said...

lu dalam hati ada taman..
tapi lu sudah pagar sama itu kawat besi..
itu pasal laa..

Cik Benang said...

Pernah ke CB nangis sbb kena marah ngan bos? Hurm... x pernah kot. Merah telinga ada lah. *sangat benci bila merah telinga. Org boleh nampak!

~~DucKneSs~~ said...

~jat
hahahha..puitis hampeh je ayt ko..perlu ke kawad besi..aku rs klo letak gmbo aku kt dpn2 tmn tu,kompem xde org brani kaco dah..hahha

~~DucKneSs~~ said...

~CB
tu la..len kali pakai je tudung wktu nk jmpa SV..kompem tinga ko xdinampak merah..CB,ko pun ada taman dlm ati eh? (merujuk komen jat)

hazali said...

layan je itu bos mau marah...
penat nanti berenti...haha.

menangis tu salah satu terapi juga...cuma masing2 punya cara, nak menangis on the spot, atau nak nangis lama2 dalam bilik...

yang penting, airmata tumpah perlunya good reason...jgn suka2 nak nangis...

wahwahwahwa

~~DucKneSs~~ said...

~hazali
aku rasa aku lebih cenderung benti dr bos benti marah..hahhaha..cm pjg lagi je omelan dia..

tu ah kan..aku rs nanges dlm bilik air pon best jugak, smbil2 layan shower..kuar2 bilik air,mata bengkak..termasuk shempu la kunon..hahahah..(selalu buat)

MagnusCaleb said...

muka tak akan masam kalau cuka itu cuka manis :)

~~DucKneSs~~ said...

~magnus
baeklah!!akan perap ati ini dlm cuka manis,bg pelangi lebih sikit..

pablo said...

i'm missing the dot. Who's that "boss"? what he/she had done?

ini marah gaya sopan. sesuai untuk ilmuan. :)

~~DucKneSs~~ said...

~pablo
u r not missing anything,bro..hahaha..bos itu boss tempat kije la..i'm his assistant researcher..tu yg beban byk sgt..hampeh ja..

hahahha..sopan la sangat..mebi xsuka spotlight ats muka,so buat muka toyo is better..

lilies said...

seksa gak kalu duk tempat ko..huhu...sabar je la eik pijah..isyallah ko akan dpt pulangan y setimpal ngan kesbaran ko tue...hehe

~~DucKneSs~~ said...

tengs darl..heheh..wishing u a strong heart too..chill babe..