Thursday, April 29, 2010

lipas: the evolution

xsanggup nak boh pic lipas betol2.. so, orang ini acceptable kan?


sistem evolusi aku sekarang ni dah mantops.. percayalah.. tapi tak buleh lawan sistem evolusi lipas la.. gila.. xdak kepala seminggu pon buleh hidup lagi.. haih.. awat la makhluk nih mmg adaptable, wat seksa aku ja kalo nak masuk toilet pepagi..



Kalau buleh hambur, hambur je.. tapi kalau buleh sabo, Allah lagi suka :)
 (berpegang pada prinsip yang kak shade turunkan)




sini aku ceritakan kejayaan evolusi aku:

sebelum evolusi:

aku:    weh, tut.. hang kata nak ikut aku pi kedai tu.. jom ah.. aku nak pi dah ni..

tut:     tak pa ah.. aku tak jadi pi la.. duet tadak..

aku: laaaa.. tadi hang yang pulun nak pi, tetiba takdak duet.. bukan ka hang baru dapat gaji?

tut:  aku nak sep la.. duet tak banyak..

aku: haih, orang kaya cam hang pon nak sep.. awat lagu tu?

tut:  ya la, aku orang miskin.. duet tak banyak.. nak sep sikit pon kawan kutok2.. xpa la.. aku paham, aku orang miskin.. orang xmau kawan ngan aku..

aku: ( aih?? emo tetiba.. aku salah cakap ka? weh, bersalahnya rasa hati.. xdak niat pon.. rasa sedey berlanjutan sampai malam)




selepas evolusi:

aku:  weh tut, hang xmau makan megi ni ka? aku bukan reti masak pon, tapi rasa la.. tapi syarat dia kena guna chopstik nih..

tut:   nak!! tapi aku tak mau guna chopstick..

aku:  tak guna, tak buleh makan! try ja la guna..kalau x, bila lagi nak belajaq? bukan aku suh bayaq pon..

tut:   tak pa la.. aku orang kampung.. mana reti pakai chopstick nih.. aku makan guna tangan ja.. makan nasik.. sambal belacan.. budu.. laksa.. roti canai.. x besa makan megi megi nih.. makanan omputeh.. 

aku:  (buat2 tak dengaq.. malas dah nak layan..)

tut:   (tak lama pas tu, bawak keluar roti pizza La Boheme---->

aku:  tu dia aihhh.. orang kampung makan pizza.. kampung dia kat Paris kot.. kih kih kih









di sini aku ingin nyatakan bahawa aku amat bangga dengan evolusi aku.. amat amat amat bangga.. hoyeahh.. mari lompat tinggi2.. no more negative thinking :)




Monday, April 26, 2010

Red letter alert!!

Apa bezanya antara
Loud-Speaker dengan Lazer-Mouth?


Ramai kata mulut aku bising..
Loud-Speaker katanya..
Dalam bab merepek atau bergurau senda, aku memang numero uno..
Volume control aku rosak gamaknya..


Aku selalu rasa kagum dengan orang2 pejabat yang selalu kena angkat tepon..
Sora depa slow ja..
Merdu ja..
Sedap ja ati dengar..
Nampak professional walopon kerjanya hanya angkat tepon (operator tepon)..
Ntah bilanya aku buleh jadi camtu..


Dalam bab Lazer-Mouth ni, kompem itu bukan aku..
Kalo ada pape yang salah, aku jenis diamkan ja depan bos..
Takut hormat weh..another excuse for my cowardice..
Tapi kalo belakang bos,
POT PET POT PET POT PET POT PET POT PET infiniti

Tapi sekarang aku dah berazam mau berubah..
Juga telah menjalankan aktiviti renovation diri yang baru..
Aku mau jadi berani untuk suarakan jeritan hati


Pagi tadi aku dah sampaikan satu surat merah..

Surat bersampul merah..merah itu marah..konon la kan..tapi yang sure, bukan surat ai lap yu..

Mangsanya ialah seorang makhluk yang telah memarahi someone I love in front of others with no apparent reason whatsoever..
Aku amat marah okeh..
Geram dengan sikap tak professional makhluk itu waktu buat kerja..
Mulanya, aku ingat nak komplen face-to-face ja..
Mau jerit hebat2 kat muka dia..
Biar bersembur air liur aku sebaldi dua kat muka makhluk tu..
Konon berani sangat..


Tapi selalunya kalau aku alami situasi camni, aku akan jadi tak keruan..
Aku lebih cenderung untuk nangis..
Walaupun waktu tu, amarah membuak2 di dada..


Huwahh..itu lebih memalukan okeh..
Jadi, makanya, lebih baeklah aku tulis surat..

Orang cakap aku kuat..
Bos cakap aku nih buleh dimarah marah..
Femli aku cakap aku cool..
Sebab aku tak pernah nanges depan depa..
Alasan aku

Muka hudoh weh waktu nanges




Saturday, April 24, 2010

new fav song

nothing more to say..
just hear the song kat tepi nih ----->


song by Baz..
tajuk dia SUNSCREEN..

a very good motivational song..
mula2 memang busan sket..
but, just bare thru la kan..
baru dpn khasiat penuh dia..
\(^_*)/

Thursday, April 22, 2010

belly-fat power up

ini adalah koleksi petua yang aku rasa amat berkesan tentang BELLY FAT..
kepada sesiapa yang berminat, sila baca dan hapal, okeh..

aktiviti santai yang ultimate..incik kuceng pon terpaksa ikut rest sama..


PERUT ANDA BUNCHET?



tapi di sini, aku tak sediakan petua mengatasi kebonchetan..aku cuma ingin nyatakan faktor2 aku menjadi bonchet..boleh tak? musti la buleh kan? dah nama pon blog aku..hahahha
(itu antara faktor aku suka merapik di page ini..sape yg nk bising, sila klik pada butang X di bucu atas kanan ya..)


faktor yang aku nak bangkitkan di sini cuma satu..
aku rasa semua orang pon (kebanyakkan la kan) alami masalah ni je sebenarnya..

malas..kemalasan..
ketermalasan..dimalaskan
dalam erti kata laen, kalau dah kata akar dia MALAS, ia boleh di'apply' sekali ye..


boleh je nak eksesais, tapi MALAS
boleh je nak diet, tapi MALAS
boleh je nak makan makanan berkhasiat, tapi MALAS
(sila cipta lagi 20 ayat dengan alasan yang sama)



oleh itu, marilah kita mencari motivasi..lagi besar motivasi, lagi bagus..


ps~aku mau cari motivasi berbentuk seorang makhluk bernama lelaki yang berhati mulia..buleh? *mata bersinar2

Tuesday, April 20, 2010

hantu tanduk banyak

ilmu hide-n-seek yang ultimate

kalau dulu2, memang maen nyuruk la paling best.. sebab tak payah nak lari jauh2.. dok ja satu tempat, pura2 jadi batu.. aku kecik2 dulu debok comel sangat.. kalo sekadar nak lari kejaq mamak jual roti kaya tu memang aku tera.. naek bukit pun laju ja, gear 5 tu.. tapi kalo bab lain dari makanan,sori nek lori la.. memang tak buleh.. sumpah.. aku memang tak minat langsung men aci ligan (kejar2)..

tapi sekarang ni aku pasan aku dok jadi pulak cam budak2 dulu.. tetiap ari dok maen nyuruk2.. hahahha.. mau tau dengan sapa aku maen? aku maen ngan boss aku la.. apa hangpa kata? boss aku sporting??! huaktuihh (meludah ngan nada geram).. aku men sorang2 la.. boss bukan tau aku nyuruk.. tapi aku tau, musti dia pelik, bila tepon ja opis, aku takdak.. tepon pagi, takdak.. tepon petang, pon takdak jugak.. hahahhaha.. oleh itu, aku ingin nyatakan di sini:

BOSS, tolonglah pecat saya!! plis..

 aku rasa cmni la waktu men nyuruk2 ngan boss.. hangpa nak cuba?


aku penah terbaca ayat ni, tapi tak tau kat mana.. tapi lebih kurang camni la ayat dia..

Cuma orang yang tak buat kerja ja takut nak pi kerja

hahaha.. adakah itu aku? mebi and mebi not.. his management is off the roof.. dateline kerja 'itu' sepatutnya petang ni, esok baru dia bagitau kena buat ini, itu.. bukannya korek2 idong, buleh siap itu kerja.. haih.. perlu ke aku mengeluh ke sekian kalinya di sini? tak perlu kot.. banyak sangat dah entri pasal bos dalam blog nih.. kalo boss ada akaun blogger, kompem naya aku.. hahahha.. mintak simpang.. 


ps~boss ada kursus di Indon selama seminggu.. hiphip horee!!!

Monday, April 19, 2010

jeruk anak tekak

ini operasi membuang stress..

Sebenarnya aku mau bercerita tentang stress aku.. Tapi buat apa nak cita pasal stress, kang maken bertambah, adalah.. Jadi, baek aku ceritakan pasal benda2 yang best.. Tak gitu?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Sekian, terima kasih..

Tuesday, April 13, 2010

my name is RAIN

kenapa aku sekarang ni agak fanatik dengan RAIN, RAINBOW dan perkataan yang sama waktu dengannya? 

mungkin aku percaya kehadiran sang pelangi akan membawa kegembiraan. ya. aku amat perlukan kegembiraan sekarang ini. tapi, untuk menghadirkan pelangi dalam diri, aku harus bersikap positif. mungkin dengan itu, pelangi akan mudah hadir.


jadi, dalam usaha mempositifkan diri, aku akan kurang fikir negatif. dan cuba dan berusaha untuk menjadi rajen dan berjiwa baek. bolehkah usaha ini membuahkan hasil? mari kita cuba sama2.




everyone is thinking about changing the world, but no one thinks of changing himself
Leo Tolstoy


oleh itu, mari kita berubah sama2. untuk menjadikan dunia lebih baek.

Thursday, April 8, 2010

enough is enough is enough is enough

enough of crying my heart out on something useless.. i think, now its time to change.. mari bertukar kulit ke yang lebih ceria.. okeh..ini misi pertama yang penting.. (smuga berjaya la kan..)


ini adalah muka ideal yg sedap mata memandang pepagi..

sekarang, no more working blues for me.. it's time for teletubbies.. haha.. gelong sudah.. tapi jangan risau, perubahan mana ada yang datang mendadak.. slowly but surely.. itu lebih meyakinkan..



In a day, when you don't come across any problem, you can be sure that your travelling is in a wrong path
-Swami vivekananda

ps~saying to myself  "aja2 faighting!  fighto oh!!"..

Wednesday, April 7, 2010

rushing thru the highway

april
takdak plan apa2..cuma membuat kerja sepenuh hati..

but wait semenet (~o❤‿❤)~o


mei
singapore,here i come..
weehuuuu.. (tapi duet akan melayang bersama2 senyuman kegembiraanku itu..but its okay..yang penting, enjoy!!)


jun
cameron highland..
xpernah pi lagi nih..can't wait to feast my eyes with greenies..

langkawi..
reunion dengan kawan2 yang dah lama xjumpa..time for gossip,girl.. (^_^)

terengganu..
dah lama xmelawat ma angkat..perutku dah kepingin sangat nasik kerabu extra spesel..heheh




hatiku gembira mengenangkan jadual jenjalan yang penuh utk bulan2 akan datang..tapi yang pasti,i'll be broke for the coming months..gotto save some mo money la..haih..
kepada seseiapa yg sudi memberi sumbangan duet, tgn ini akn kuhulur panjang.. (◡‿◡✿)

Monday, April 5, 2010

walking down the memory lane..

memori memang senang untuk diusik..
bila terpandang sesuatu yang familiar..
bila terdengar sesuatu yang biasa..
bila terbau sesuatu yang dikenali..
memori yang diikat bersama sesuatu itu akan mula terpancar balik di layar minda..


memori memang magik..
kekadang ia buleh buat kita gembira..
kekadang ia buleh buat kita sedeh..
kekadang ia buleh buat kita meroyan..


apa2pon, kita yang harus bijak manipulasi memori tu..
agar walaupun memori itu gembira, tapi ia turut membuatkan kita tak leka..
jika memori itu sedeh, ia akan menguatkan kita..
jika memori itu meroyan, silalah makan ubat..

Thursday, April 1, 2010

the black cloud kept coming

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

i tried to cheer myself up.. but something and someone kept coming in and messed it up.. just now, the biggest cloud visited me.. though i managed to shoo it away this time, same like all the other time, he just won't dissappear.. i just don't know what he wanted from me.. u got ur life, now pls let me continue with my life..


Lijo, i've tried ur trick but it didn't happen.. any other useful tips? pls?

tot that i'm already over it, but.........