Wednesday, June 30, 2010

wormy :: My Sister's Keeper


kisah tentang Anna yang dilahirkan sebagai stor organ untuk Kate. pengorbanan seorang adik demi menyambung hayat kakaknya.. tapi satu hari, Anna buat keputusan untuk tak nak tolong Kate dah.. siap upah lawyer untuk lawan kat court.. at first, aku rasa pelik kenapa Anna nak buat camtu,zalim ka dia tu? awat dia dah xmau tolong Kate? tapi, bila continue reading, aku paham keadaan dia.. pastu aku pelik pulak kat mak dia, Sara, kenapa buat camtu? Kenapa dia sanggup gunakan Anna sampai macam tu? n as usual, bila aku teruskan pembacaan, aku paham jugak perasaan Sara.. 


plot cerita dia memang menarik, unique and unexpected..


Last2, kesimpulan yang aku buat ialah, 
dalam hidup ni, tak ada pilihan yang betul atau salah.. 
semuanya bergantung pada pemikiran setiap orang..
kalau kita yakin apa yang kita buat tu dah betul, tapi bagi orang laen, kita salah..
masing2 dengan pendapat dan cara pandangan yang berbeza..
namun, bagi aku, cukuplah dengan niat dan usaha kita untuk melakukan ia sebagai kebaikan..


aku syorkan sapa2 yang minat baca cerita tentang family ni, bacalah yek..memang gaya penulisan Picoult amat best.. full of life.. dan cerita ni sebenarnya dah ditayangkan di wayang pilem omputeh..bulan Jun2009 lagi, tapi kat sini idaknye keluar lagi.. cant wait to see the film though..

ps~ next in line ialah buku 'The Memory Keeper's Daughter' by Kim Edwards. aku dapat rasa good vibe from this book..heheh.. any other book suggestion?

Monday, June 28, 2010

warning: explosive corrosive


serius..

aku rasa kepala aku camni la sekarang ni..


ya, memang aku banyak holiday bulan ni..
tapi aku dah make sure kerja aku dah siap sebelum cuti..
tapi even after i went out for sampling (ini aktiviti kerja juga ya, bukan suka suki)..
bila balik, lagi banyak kerja yang bertimbun..

inilah hasil dari bos yang suka wat kerja last minit..
last2 aku yang kena marah sebab xada skill kerja sepantas robot yang kompem dia xmampu beli..

waktu2 macam ni, kita cuma boleh tadah telinga..
walaupun dalam hati kita tahu sapa yang salah..
(ya, itu spesel untuk kamu ya bos..bukan aku..tiada talian hayat lagi)



sebagai kuli batak, telinga kita cuma boleh disapu ubat agar tidak bernanah

Tuesday, June 8, 2010

the fly


korang penah tengok tak cite THE FLY ?
filem di aku first time tengok kat tv waktu sekolah menengah dulu..
waktu mega movie..
dan aku check balik, filem ni antara top 100 horror movie ever filmed..


cita ni pasai sorang saintis yang dok kaji pasai molecular of human kot..
aku pon xberapa nak ingat sangat dah..
tapi yang sure, sekali tu, dia try masuk dalam mesin invention dia, dan secara xsengaja, ada sekor lalat folo dia masuk sekali dalam tu..
mula2 dia ingat tak jadi papa la..
tapi xlama pas tu, kulit dia mula dok tertanggal..
dan last sekali, dia jadi cam dalam gambar kedua tu..


tapi walopon dia dah bentuk lalat, hati dia still manusia..
tp bila muka dah buruk, semua orang ingat dia raksasa n try untuk bunuh dia..
sian dia..



dan dengan kompem, aku dah melalut jauh..


sebenarnya baru2 ni aku terjumpa satu artikel kat science magazine apa tah..
tak ingat tapi aku sempat snap gambar artikel tu..
the words aren't so clear, so, aku salin je..
spesel untuk korang baca..




CHEMICAL LOVE
By Nicholas Gompel and Benjamin Prudhomme


Successful mating is all about making the right choices. But, as we all know, this is not an easy undertaking. Before engaging in courtship, a male need to make sure that a potential mate is actually female, that she is of the same species, and is sexually mature and receptive. Meanwhile, in addition to checking species and gender, a female needs to assess her suitor’s qualities before she accepts him as a mate. Therefore, although males often make the first move by deciding whom to court, female have the last word in deciding with whom they will mate. The primary signals that animals use to guide their decisions are sensory inputs, but it is largely unclear how such signals translate into stereotyped behavioural decisions. 




ps~ the basic rule lalat ni sama ja ngan manusia.. tak lari jauh pon.. cuma manusia kekadang set 'her suitor's qualities' a bit too high.. but then, kalo kita xset dengan tinggi, sapa lagi nak tolong set untuk kita? ye idak? oleh itu, hati aku tetap dengan BMW.. heheh

Friday, June 4, 2010

calling 999

semalam memang bersejarah..
ingatkan dapat bergumbira sambil menonton orang present di conferens..
bab bergumbira tu memang berjaya la..


membuat onar di pantai..
tonton sunset nan indah..
ronda2 Feringghi Night Market..
heppi sungguh..



but things went bad latter that day..
my panic button blares loudly..
jantung cam ada kat telinga..
mau mintak tolong kat sapa kalo something bad happens to you?


let me explain the details to you..

situasi: dalam bilik.
sunyi.. yang kedengaran cuma dengkuran kawan2 aku dah sedia berlayar.. letih betoi kalau mencuci mata dengan poket yang kosong di night market tu.. kena kontrol nafsu bersoping baek punya..kalo x, posa la hang sampai gaji masuk lagi 2 minggu..


aku pon dah lip lap lip lap.. dah dekat nak tarik sauh, layar pon dah tebaq.. tapi tiba2 aku xjadi belayar..cancel teruih..bunyi bising lelaki di luar bilik memang potong stim..cuak sket dah..tapi aku menten cool..lama gak depa dok sembang depan bilik kami.. 

tiba2 aku dengaq depa try bukak pintu bilik kami..apalagi, siren kat otak aku terus bunyi cam siren tsunami yang ada kat tepi pantai tu..


GEDEGUNG!!!
GEDEGANG!!!
depa try tolak pintu kami..
mungkin tolak tu cam sopan sangat..
actually depa rempuh pintu kami..



tangan aku dah ketaq..mujur ada kawan aku pon terjaga jugak..masing2 cuak..seryess wehh..aku xpenah alami situasi ni..ala2 cita Panic Room pon ada gak..kalo hangpa ada kat tempat aku, apa hangpa buat?


'BUKAK LA.. HAHHAHAHA'


GEDEGANG!!

kawan aku terus tepon 999..
kat luaq, memang lagi meriah.. cam 3 4 orang lelaki kat luar.. otak aku dah 'hang'.. ia memang amat kreatif reka benda2 buruk lam otak.. jahat sungguh..
waktu tu, semua dalam bilik tu memang dah terjaga, n cuak gila2..
semua dok kerumun kat penjuru bilik yang paling hujung dari pintu..


lepas 5 minit, depa yang kat luaq tu dah diam.. tapi polis xsampai2 lagi..
(as usual la kan.. xkan peminat cita industan cam aku xtau lak yang pulis hanya mai pas orang jahat dah lari? so typical kan?)


dan bila polis datang, baru aku n ayong berani keluar.. it was obvious that someone was trying to break into our room but the police cant do a thing.. the only advice was, 

'tak dak papa aih.. pi tidoq.. jangan dok takut2..'
n depa mintak diri untuk balik


what the fish!!! 

aku waktu tu memang dah bergenang.. how can they say that.. i know i wont be able to sleep..kalau la orang gila tu mai mengamok lagi depan pintu tu, xka kenduri nanti?!! tara nak tepon polis laen, nak tunggu depa mai, mau la kenduri tu habis dengan jayanya dulu.. gilak!! (kan aku dah cakap otak aku kreatif)


aku ngan ayong masuk balik dalam bilik.. semua terpaku.. dekat 5 minit gak kami terdiam.. yang aku tau, aku akan berjaga malam tu.. xdak nak buleh tidoq dah pas tu.. after some time, pakcik polis tu tepon balik.. dia cakap bilik sebelah kami tu mengaku depa yang wat havoc tadi.. 2 couples from KL and Melaka.. kapel? xdak aku dengar pon sora pompuan.. xkan kapel gay kot..


alasan untuk kelakuan depa tadi:
ingat pintu kami tu toilet..


bodoh paaa!!!! otak tadak???!!! tau pon takut, dah tu mula la reka alasan orang2 brainless.. bodoh!! haihh..aku tatau nak maki pa lagi kat depa tu..


yang lagi pelik, depa ada hati nak rebel dengan tindakan kami panggil polis tu..dok bukak tutup pintu bilik depa n cakap kuat2.. F U la.. ada aku kesah??!! tapi, aku still tak berjaya sambung tido walopon muzik2 iringan dengkuran kawan2 aku makin kuat.. lampu pon aku xbagi depa tutup.. biaq pi ah.. tidoq la hangpa dalam cerah..




ps~ hari ni tenaga amat kurang.. malam ni kena kaver tidoq baek punya.. dan aku xkan sewa bilik yang merepek2 semata2 nak save duet Supervisor aku.. NEVER!! i've learn my lesson..