Monday, July 26, 2010

Mama A.K.A

Kita memang tak buleh nafikan peranan mama/ ibu/ bunda/ mak/ umi dalam hidup.. selalunya mereka amat multitasking.. serbaboleh.. kreatif..

Meh aku cita sikit.. bagi aku, Mama aku memang amat kreatif.. AMAT!!! Hahhaha.. let me list a few of Mama punya kreativiti..

1) Penasihat peribadi
Ini memang jawatan wajib seorang mama.. kejadian aku ni waktu aku darjah 3.. aku ada problem sket dengan Kawan aku.. ala, masalah budak2 dulu.. apelah sangat.. aku pon dah xingat pasaipa kami gadoh.. yang pasti, aku pon pi la ngadu kat Mama.. and Mama suggested  that I wrote a letter to Kawan, a little like a complaint letter but with the innocence of a little girl la kan.. apa lagi, aku pon cita la sikit punya pasal apa yang aku tak puas ati.. curik rabe (rubber/eraser) la, pinjam pensel kaler xbagi balik, dok tarik2 tudung la.. meraban kan surat tu..

tapi, aku takut nak bagi kat dia by hand, so ada kawan aku yang laen tolong antar kat Kawan.. aku punya la control tulisan, xmau bagi dia detect sapa yang hantar surat tuh.. aku buat2 tulisan robot.. ececceehh.. robot la sangat.. ala, tulisan kotak2 tu.. tapi, sekali dia tengok surat tu, dia dah jerit nama aku.. nak wat camna.. tulisan aku amat cantik, okeh.. cikgu selalu puji tu.. musti la dia dapat agak kan?! Sepatutnya aku suh adik aku tolong tulih.. dia kidal.. musti tulisan xcantik.. muahahaha.. diskriminasi gilak!!
Kesimpulannya, aku berperang besar selama setahun ngan Kawan.. dan walopon dialah kawan yang paling lama sama kelas ngan aku, aku tak penah rapat ngan dia.. 12 tahun bersama weh.. hahhaha

I’ve learn my lesson after that.. kalau aku ngadu apa2 pon kat Mama, aku tak harapkan apa2 pendapat.. serik weh.. aku just nak luahkan perasaan and then I’ll feel better..

Hmmmm.. jawatan2 lain untuk seorang mama dah biasa kita dengar kan? Meh sini aku cita pasal jawatan istimewa Mama..

2) Hardcore Gamer.
Mama suka maen game..

‘Pjahhhhhhhhh, boh la game best2 lam henpon mama nih.. game ulaq pon tadak ni.. ada susun gambaq ja, Ma tekan ja, bunyi tut-tit-tut-tit, tp xpenah menang pon..’ ‘ok pa game tu.. game tu ma kena ubah kotak2 tu bagi gambar dia tersusun..kalo tekan satu butang ja, kotak tu naik-turun-naik-turun ja la, mana nak leh menang..’ ‘ma nak game yang tekan satu butang ja, takdak ka?’

 

Mama tengah ngetes game dalam computer aku.. game mak bab* kutip epal untuk bok balik kat anak2 dia kat umah.. bunyi dia lompat amat cumel.. Mama maen sampai level 4.. khusyuk sampai aku panggil pon xjawab.. kagum weh..

3) Jin
Mama suka Pizza Hut.. menu feveret tentunya chicken wing.. yang laen Mama tak layan sangat.. hasil panorama pinggan Mama after kenyang:~~~

  

untuk kenalpasti gua tu berpenghuni atau tak, selalunya orang tua2 pesan, tengok2 dulu, ada ke tak longgokan tulang depan pintu gua tuh..oleh itu, aku kompem ada Mama Jin depan pinggan nih..

habis semua tulang2 dari pinggan kami Mama curik.. suh amik ayam seketul, Mama xmo.. nak bahagian cenonet hujung kepak tu.. bhgian yang kita xmakan tuh.. haaa… tu lah paling paling fevret.. hahhaha..

4) Interior Designer

Gambar di atas adalah kotak2 ubat dari hospital yang mama bok balik.. sekarang bukan lagi kotak ubat, Mama dah ubat jadi almari wardrobe kami.. yang gambar ni siap ada pintu lagi.. tapi aku rasa yang tu prototaip ja.. Mama boh baju2 dia.. sekarang Mama masih obsess dengan kotak2 kosong kat hospital.. habis dikutipnya.. kereta punya bonet penuh amat dengan kotak2 kosong.. sapa2 yang datang umah mesti ingat kami baru pindah rumah.. kotak bagai.. hahha..



Ps ~ Ni lah kijanya.. waktu orang suh writing, buleh plak teringat banyak idea baru untuk memblog.. chaitt sungguh.. 

Thursday, July 22, 2010

magnetic pictures

sini aku nak kongsi gambar2 yang aku rasa best untuk dikongsi..
best bukan sebab aku cun dalam tu..
hell no..
tapi gambar2 kenangan best aku..

kalo korang rasa xbest,
feel free to skip if not interested ya..



gambar wajib aku..kalo ada yang sumbat2 muka nih, kompem aku akn amik..elejik..waktu ni je lah kita leh jadi shape-shifter..


ni bukan bopren aku keh.. dia ni spesis yang susah nak bergambar.. untung woo kalo trip jenjalan bawak dia, dia la yg jadi kameraman.. owh, lagi satu, dia pesan, kalo ada amoi2 ato awek2 cun nak berkenalan ngan dia,  tolong bg no tepon dia.. berminat?


depan smoke house, cameron.. nothing spesel with dis pic, cuma suka every expression makhluk2 dalam gambar nih..


musim demam bunga, after cameron trip.. ini work desk aku.. sute sungguh roses ni..tapi kalu tulip, musti lagi cun.. owh tulips..


ni waktu kat Sentosa Island.. takde surau kat sana weh..so, kami berjaya spot kawasan yang sunyi di pagi hari.. guess where? kami di laluan masuk ke bar.. that's why siang sunyi jek.. kalo mlm, kompem kena tuju botol arak..


1st ever school reunion yang aku attend.. walopon kuantiti yang hadir tu sikit ja, tapi kualiti dia, memang ummphhh!!


ya anak2 murid.. ini gamat kering yek.. gamat ni memang berkhasiat.. oleh itu, cuba tengok betul2 harga dia.. aunty tu tulis nombor satu lima kosong kosong.. bukan lima belas ye anak2.. jangan tersalah macam cikgu.. itu sa=ribu, lima=ratus, kosong=puluh, kosong=sa.. sila percaya..


this pic was taken near Semporna.. rain clouds was doing their job.. amat cantik kan? SubhanALLAH..


another pic from Semporna.. kalau tak salah, derang ni dayak laut.. satu femli agaknya nih.. kompem sejak baby lagi dah reti berenang nih.. dah nama hidup di dalam bot.. kalau derang ke darat pon cuma untuk dapatkan barang2 cam gula, biskut, etc.


my fav nasik kandar spot, ever!! tempat ni adalah heaven untuk melayan kemaruk nasik kandar aku.. u can see for yourself, kandar=usung.. yang kayu tu adalah 'kandar'.. derang berjalan dari tempat memasak (rumah dekat dengan kedai tu) bawak lauk2 baru.. tapi kedai ni cuma bukak waktu pagi.. kalau datang pukol 11, dah tutup.. 


waktu Abah rajin bawak kami pi soping kat Betong, Siam.. passpot mahal ni, mana nak dapat gambar2 camni dah skang ni.. hahhaha.. sila kesiankan adik aku tu..cam kena paksa amik gambar ja.. sekarang ni muka cam nak makan orang ja (sila rujuk gmbar berdua aku tu)..



aktiviti paling best yang penah aku join waktu u dulu.. aktiviti latihan survival di Tasik Kenyir.. game selut ni dinamakan Lord of the Ring.. sapa yang terkeluar dari petak pertempuran tu dikira mati.. sampai satu tahap, ada yang tenggelam sampai ke pinggang.. usahasama 10 orang selama setengah jam, baru berjaya dia melepaskan diri..





sekian saja persembahan bergambar dari aku..
makasih..

Tuesday, July 13, 2010

Predator's Mum

'haish..geram nih..'
'awatnya ma?'
'kawan mama kat wad tuuuuuu.. tit tit tit tiiittt tit tit..' sambil tekan2 tgn seolah2 tengok jam.
'awat pulak ni?'
'nk BOM depa'
'aaa?' clueless.
'predator' bergaya ganaz sambil angkat2 kening.

xpaham? ~ kalau korang penah tengok cite Predator tu, u'll know that predator ada bom kat tgn dia. ala2 suicide bomber. yang tongkoi kat tangan dia tu, bom la tuh.


**********************************************************

balik tempoh hari, dengar cerita mama bergaduh dengan kawan wad. hahaha. kompem aku xpecaya. mama mana penah marah orang. she's one of the keeper. yang pendam aja kalau ada apa2 yang mama xsuka. dari dulu. orang kata itu Orang Volcano, sebab sekali dia meletup, xdak sapa yang akan terselamat. 


tapi, agaknya untuk kali ni, she's had enough kot. meletop mamaku dengan kata makian. aku memang betul2 kagum. mama memang suka maki2, tapi itu untuk melawak. she never meant it, and she never use any of the words when she's angry. tapi, rasanya button merah tu kawan dia dah tekan.


 so, please prepare to evacuate. hahha. 

mama bukan orang yang cepat marah. mama jenis yang slumber. tapi bila budak pompuan yang baru 2 taun masuk kerja dah pandai marah2 mama for things that she did not do, berkali2 pulak tu. Dante's Peak la. aku pulak 'Bravo'kan mama. ye lah, aku ni bertentangan sepenuhnya dengan mama. if something is not right, i'll just tell them to their face. with respect la kan. aku maseh kaya dengan tatasusila. but when she actually spit fire on her so-called-co-worker, huwaaaahhh, i'm speechless, yet i'm proud. 



pls, frens, when u r in ur working world, tolong la hormat pada mereka yang seusia ayahanda dan bonda kita. even if they did wrong, just tell them nicely. u dont have to yell at them. their ears are still capable to hear u. masih belum tuli. 

Monday, July 5, 2010

wormy :: a thousand splendid suns


sekarang ni demam baca novel.. orang laen dok kalut demam bola, aku dok berkurung dalam bilik.. dok layan buku.. hahhaha.. sungguh ulat buku aku nih..

novel kali ni aku ishtihar tak best..
walopon banyak review best dengan penulis ni, tapi amatlah bukan taste aku..
memang aku xsuka cita2 perang nih.. tensi amat weh..
haih.. tiga hari berturut2 aku mimpi berperang..
gilak!!!!!!!
kompem xbest langsung..


tapi tu review aku la, sebagai seorang pencinta kedamaian.. ececceehh..

kisah tentang Mariam dan Laila.. berlainan generasi tapi bila sampai satu masa, mereka ni jadi kawan yang amat karib.. 

Mariam punya kisah hidup, dari mula sampai last, sedey ja.. bak kata pepatah, 'Sudah jatuh, ditimpa tangga.' tapi aku up sikit pepatah nih.. Mariam punya naseb bak jatuh, pastu ditimpa tangga, pastu, dinding roboh atas tangga tuh dan kereta lalu lalang pulak atas dinding tu.. eh, ubah..ubah.. bukan kereta ya, treler 18 tayar lalu lalang.. hmmm..baru seswai.. walopon bagi Mariam tu, ending hidup dia best, tapi, huih... realitinya memang tetap xbest.. aku xmau bagitau camtu kat Mariam, sebab biaq la dia think positif.. dah nak mati dah.. 

Laila pulak ada la sedeh gumbiranya hidup dia.. agak 'normal' la untuk orang masa perang kot.. aku agak2 ja la..  mana la aku nak tau.. hahaha.. hidup dia versi Mariam la jugak sejak berjumpa Mariam.. jadi beg tinju husband derang.. kesian.. haih..

walopon ending cita buleh dikatakan happy la kot.. hmmm.. happy? aku xdapat cari perkataan yang seswai la.. happy yang sadis.. yupp.. tepat.. memang rasa xtenang baca buku ni.. penceritaan dia terlalu detail sampai rasa letih baca weh.. seryes wehh.. letih..