Monday, July 26, 2010

Mama A.K.A

Kita memang tak buleh nafikan peranan mama/ ibu/ bunda/ mak/ umi dalam hidup.. selalunya mereka amat multitasking.. serbaboleh.. kreatif..

Meh aku cita sikit.. bagi aku, Mama aku memang amat kreatif.. AMAT!!! Hahhaha.. let me list a few of Mama punya kreativiti..

1) Penasihat peribadi
Ini memang jawatan wajib seorang mama.. kejadian aku ni waktu aku darjah 3.. aku ada problem sket dengan Kawan aku.. ala, masalah budak2 dulu.. apelah sangat.. aku pon dah xingat pasaipa kami gadoh.. yang pasti, aku pon pi la ngadu kat Mama.. and Mama suggested  that I wrote a letter to Kawan, a little like a complaint letter but with the innocence of a little girl la kan.. apa lagi, aku pon cita la sikit punya pasal apa yang aku tak puas ati.. curik rabe (rubber/eraser) la, pinjam pensel kaler xbagi balik, dok tarik2 tudung la.. meraban kan surat tu..

tapi, aku takut nak bagi kat dia by hand, so ada kawan aku yang laen tolong antar kat Kawan.. aku punya la control tulisan, xmau bagi dia detect sapa yang hantar surat tuh.. aku buat2 tulisan robot.. ececceehh.. robot la sangat.. ala, tulisan kotak2 tu.. tapi, sekali dia tengok surat tu, dia dah jerit nama aku.. nak wat camna.. tulisan aku amat cantik, okeh.. cikgu selalu puji tu.. musti la dia dapat agak kan?! Sepatutnya aku suh adik aku tolong tulih.. dia kidal.. musti tulisan xcantik.. muahahaha.. diskriminasi gilak!!
Kesimpulannya, aku berperang besar selama setahun ngan Kawan.. dan walopon dialah kawan yang paling lama sama kelas ngan aku, aku tak penah rapat ngan dia.. 12 tahun bersama weh.. hahhaha

I’ve learn my lesson after that.. kalau aku ngadu apa2 pon kat Mama, aku tak harapkan apa2 pendapat.. serik weh.. aku just nak luahkan perasaan and then I’ll feel better..

Hmmmm.. jawatan2 lain untuk seorang mama dah biasa kita dengar kan? Meh sini aku cita pasal jawatan istimewa Mama..

2) Hardcore Gamer.
Mama suka maen game..

‘Pjahhhhhhhhh, boh la game best2 lam henpon mama nih.. game ulaq pon tadak ni.. ada susun gambaq ja, Ma tekan ja, bunyi tut-tit-tut-tit, tp xpenah menang pon..’ ‘ok pa game tu.. game tu ma kena ubah kotak2 tu bagi gambar dia tersusun..kalo tekan satu butang ja, kotak tu naik-turun-naik-turun ja la, mana nak leh menang..’ ‘ma nak game yang tekan satu butang ja, takdak ka?’

 

Mama tengah ngetes game dalam computer aku.. game mak bab* kutip epal untuk bok balik kat anak2 dia kat umah.. bunyi dia lompat amat cumel.. Mama maen sampai level 4.. khusyuk sampai aku panggil pon xjawab.. kagum weh..

3) Jin
Mama suka Pizza Hut.. menu feveret tentunya chicken wing.. yang laen Mama tak layan sangat.. hasil panorama pinggan Mama after kenyang:~~~

  

untuk kenalpasti gua tu berpenghuni atau tak, selalunya orang tua2 pesan, tengok2 dulu, ada ke tak longgokan tulang depan pintu gua tuh..oleh itu, aku kompem ada Mama Jin depan pinggan nih..

habis semua tulang2 dari pinggan kami Mama curik.. suh amik ayam seketul, Mama xmo.. nak bahagian cenonet hujung kepak tu.. bhgian yang kita xmakan tuh.. haaa… tu lah paling paling fevret.. hahhaha..

4) Interior Designer

Gambar di atas adalah kotak2 ubat dari hospital yang mama bok balik.. sekarang bukan lagi kotak ubat, Mama dah ubat jadi almari wardrobe kami.. yang gambar ni siap ada pintu lagi.. tapi aku rasa yang tu prototaip ja.. Mama boh baju2 dia.. sekarang Mama masih obsess dengan kotak2 kosong kat hospital.. habis dikutipnya.. kereta punya bonet penuh amat dengan kotak2 kosong.. sapa2 yang datang umah mesti ingat kami baru pindah rumah.. kotak bagai.. hahha..



Ps ~ Ni lah kijanya.. waktu orang suh writing, buleh plak teringat banyak idea baru untuk memblog.. chaitt sungguh.. 

11 comments:

alif zai mim ra said...

Mama kamu suke piza ke? same la~~~~ ^_^

tHe anIMateD bIJaN said...

mak aku hardcore gamerz gak. hari tu aku blk umah ngn adik. ketuk pintu, call panggil sume tak bejawab. pintu kunci. dah penat pggil last2 dcide nk pnjat nnaik balkoni atas. skali~

mama aku tgh main game kusyuk gila. hadey~~

~~DucKneSs~~ said...

azmar
yup..suka kepak hujung ayam pizza tu jek..yg len xminat..hahaha

bijan
uih..mak hang lagi dasat weh..huih..mujur mama aku maen depan pintu yang terbukak, kalo tak, maunya kna panjat gak balkoni..aiyyah..

nadcapulet said...

aWWW...

Sangat sweet mama kamu

Hihihi

Benang Emas said...

Wah I pong suke main game Mak H1N1 tu. sangat cute. Ckp kat mama kamu, lets multiplayer! LOL!

alif zai mim ra said...

kepak hujung ayam piza?? la.. ingatkan piza... huhuhuhu

myself said...

hehe. mama aku punbest....
nanti 31 satu ni rumah aku ada kenduri, rajin aku akan update. sayangla mama anda dgn mengajak mereka pergi jakel. hehe

~~DucKneSs~~ said...

naddu
suwitt eh? thanks.. sama cam kamu jugak..heheh

CB
mama maen satu jari tekan lompat-lompat, satu jari arrow..kalo multi player, kamu mau tekan lompat-lompat ke jalan-jalan?<<mengikut tkrifan multiplayer mama..

~~DucKneSs~~ said...

azmar
yup..hujung kepak aja yg berseleranya..yg laen pndang sebelah mata je..

myself
kamu muncul kembali!!ahhaha..long time no see lorr..
btw, mama xsuka jakel, mama suka Tesco, Tesco, Tesco (echo yang mama suka tiru)

RoZ said...

babe, cmel kot mak kau suke main game! hehe
kirim salam ok, ckp skulmate lama anak dia..
cewah..hehe

~~DucKneSs~~ said...

hahha..thanks dear..kang aku kim slm kt mama..