Sunday, October 24, 2010

...

Aku mau berpujangga seperti Mr Bijan. Tapi nyata ayatnya jauh lebih indah. Mana mungkin aku ikut.

Aku juga mau berpuisi seperti Shuhada. Tapi itu pun umpama tahyul. Kata2 indah mana pernah ada padaku.

Mau bercerita comel. Z dan Daisy. Tapi aku? Comel? Pangkah besar.

Mau bercerita di sini. Guna bahasa sendiri. Rasa kasar benar. Bila baca terus saja dibuang. Itu bukan aku. Puitis itu bukan aku. Kasar itu bukan aku. Comel itu juga bukan aku. Mungkin kata2 ini perlu disimpan. Dalam hati. Ketat. Rapat. Biar aja ia berulat. Dan mereput dengan sendiri.



Aku mau cari kawan. Yang bukan kawan. Yang tak kenal aku. Yang tak perlu berpura2 kuat di depannya. Situ. Aku akan ceritakan semua. 

the irresistible man

aku penah baca...




Dalam percintaan, lelaki berkecenderungan untuk menjadi kebudak-budakan.

jika lelaki itu tak segan silu merajuk, itu maknanya dia memang sayangkan anda.






tapi, takkan semua lelaki keliling aku suka kat aku kot. impohsibel.


tapi kalu Incik Daniel ni mau merajuk. kompem aku pujuk sampai putus napas aku. haha..






*semak perut dengan perangai mengada-takkenatempat mereka2 itu. kalo mau merajuk-mengada2 ngan aku, silakan. terimalah tanpa segan silu aku punya lazer beam.

Wednesday, October 20, 2010

bunyi misteri itu

jedeng..jedeng..jedeng.. 3x





irama apa tu?
Dengar balik..


Tut tiit..
Tu tiiit..
Tu tiit..
Tenenenet tenet..




Aku tak mencarut ok..
Tu bunyi2an..
Tapi korang dapat agak tak tu bunyi apa?














Dapat teka dak?
For those yang tak tau (aku rasa musti suma taktau kan), tu la bunyi yang saban hari saat asik berbunyi kat rumah aku..
Seriously, every second of the day..


Bunyi game handphone Abah..
Kalo Mama maen game komputer aku,
Abah maen game henpon..
lebih kurang cam game Bejewelled..
susun warna-sama-meletop..


Kalau waktu Abah maen game, sila jangan bercakap dengan Abah..
Sebarang persoalan hidup ato mati takkan dilayan..
Even to soklan “Abah nak ayaq teh dak?”


Kalo dulu, soklan tu la yang paling cepat mendapat reaksi dari Abah..
Tapi, itu dulu..
Sekarang, semua dah berubah..
(ecece, cam cita sedeh ja)


Tahap kronik Abah maen game?
Hmmm.. let me think..



Sekali tu, aku dok terjelepok depan tv
Tapi aku terdengar sayup2 ja bunyi ‘tut tiitt’ game Abah..

Cam pelik plak..
Slalunya Abah main game kat ruang tamu, takpun kat master bedroom..
Tapi kalo master bedroom, kompem tak dengaq bunyi dah..
Toleh kiri, toleh kanan
Abah takdak pon..


‘Abah mana weh? Dok dengaq bunyi tapi xnampak orang pon’


adik aku muncung mulut
tunjuk koordinat Abah..




haih... parah dah Abah ni
dalam toilet pon game jugak..


ini bukan Abah aku. Tapi aku rasa ni ultimate dream adik aku yang doplopat jam melekat kat depan komputer. like Abah like son.

Wednesday, October 13, 2010

bila hati banjir

di sini, aku cuma nak tegaskan satu point saja..
tapi, untuk hangpa paham point2 aku, sila tengok koleksi2 gambar yang aku kutip dari pakcik Gugel..





 di atas adalah gaya2 menangis yang tak best..
muka sorang2 herot petot ja..
kompem orang pon tak larat nak tengok..






tapi kenapa kita tak tergolong dalam grup kedua ni ha?
korang penah terpikir tak?
cuba tengok gambar..






kan cun@ayu@cumel je kalo nanges gitu..
buleh nanges bila2 masa, di mana2 saja..
convenient sungguh..





ps~ aku? nanges dalam lemari jek. 


Monday, October 11, 2010

wormy :: Train Man



This book was actually based on real event. Not really a novel, but a chat log. Hangpa ingat dak zaman2 chat guna mrlc tu. Sebelum Yahoo Messenger, this Mrlc was extremely popular.



The story was about Train, who didn’t know a thing about courting woman, getting advices on how to do so by his ‘cyber support group’. He met Hermes in an incident and starting from there, the girl started dropping hints for him that she would really like to get to know him better (in my opinion la kan). Dalam suppot group dia tu, ada pelbagai jenis kawan. Computer geeks (who couldn’t offer any help whatsoever n winning hearts), a torn husband-wife couple, kawaii girls and some interestingly-caring men were among the group (based on the film though).



As mentioned earlier, the story was actually written in the real log chat. Japan’s 2-Channel forum chat. Somebody made the chat compilation and turn it into a book. Dan bila baca, memang ada perasaan teruja sebab mesej2 dia amat comel dan suspen tu memang selalu at peak. 

see.. comel kan hippo tu.. hahah


A light reading material though serabut sikit (paham2 la, chat discussion, ntah sapa yang bercakap waktu tu pon kompius). Dulu, buku ni amat laris kat Japan, sampai dibuat filem dengan tajuk yang sama. Memula, aku tertengok filem dia dekat tv, dahtu, rasa cam warm-fuzzy-feeling bila tengok betapa usahanya lelaki tu untuk pikat the girl walopon jantung cam nak runtuh. 

poster untuk movie dia


Anyway, I do suggest this film for those of u yang kinda ‘geek’ at winning others heart. I mean the ‘significant other’ la. It’ll make u braver (I hope *wink)

Wednesday, October 6, 2010

Hating Nightmares

Who loves nightmares? I bet nobody does.

kecik dah le pic ni..ngeri lak aku tengok..

 Aren’t we all into happily-ever-after dreams? Even if not so, not-going-anywhere dreams were quite common to me. But sometimes, ntah-apa-apa dreams do come. Takdak hal punya, layan ja. 


Tapi, aku ni bukannya orang yang selalu mimpi2. Kalau aku selalu mimpi pon, by the time I woke up, I won’t remember a thing about the dreams. Itu yang selalu jadi kat aku. In a month, maybe just a couple of dreams that I remembered the details. Just bits though.  


But in all my years (seingat aku la) there are only three nightmares that I have had. The kind of nightmares that u wakes up crying accompanied by profuse sweating. 




Macam budak2 kan?



The first nightmare was toyol-orang minyak based sebab waktu tu my hostel was in the zone of amukan orang minyak. Budak2 lain mula la cari ikan puyu nak bela, to repel the ‘pukau’. I’m cool though (kinda scared but acted cool. Hati aku kata ‘Orang2 cun kena la jaga2, aku ni takpa. Orang minyak tak berkenan..LOL’). Woke up in the middle of the night, scared like hell fish.

toyol versi omputeh..kalo letak toyol melayu, ngeri lak pic yang aku gugel nih. ni kan blog kanak2 rebena.mana leh 18SG.

But, wait semenet. The toyol-orang minyak dream tak buat aku menangis. Just tersentak dan bangun with heart beating like gendang drum konsert metal underground. And sweating cam kena BBQ.



The wake up-crying-extremely scared dreams cuma dua, setakat ni. Praying and hoping that it’ll be the last. I couldn’t handle this type of dream weh.


Bebaru ni, I woke up with that type of dream, cried for about an hour before I decided I should take my bath, thinking that it could stop my crying. By the time I stopped, my head hurts so much. Cam nak mintak MC ja. Even selsema sebab mandi awal sangat dengan air yang sejuk gedi tu.




But the terrifying images of the dream stuck in my mind. And I couldn’t get it out. Every time the image spring in my mind, I felt like I’m gonna burst into tears again.


Have u ever had that kind of dream? Ever?


Ps~ Ya ALLAH, aku berdoa kepadaMu, jauhkanlah aku dari semua itu. Selamatkanlah aku dan keluargaku, Ya Malik.