Wednesday, December 22, 2010

Pet Cemetery


pernah tak korang baca buku Pet Cemetery by Stephen King?
ngeri sket cita dia..
(tapi aku tak baca sampai habis pon, kena pulangkan kat lib)


motif aku bertanya ialah....
aku rasa umah aku ada sekor zombie kucing la

cam dalam buku tu
bila dia kucing tu mati, dia tanam dalam cemetery red indian sana
tak lama pastu, kucing dia balik
sama tapi tak serupa
perangai kucing tu dah jadi pelik


situasi yang sama jadi kat umah aku
cuma skip bab tanam kat perkuburan la kan


Tam (dah dia wana itam la kan) hilang
seluruh femli aku (kecuali aku) sampai termimpi2 Tam balik
tapi lepas tiga minggu, still tak nampak batang idong Tam
ditambah dengan banyak kes kehilangan kucing kat kawasan tu
aku assume musti orang da culik Tam

orang paling aku kesian ialah Abah
Tam tu umpama anak tunggal dia 
(aku sendiri rasa jeles dengan perhubungan tu)
tetiap ari cakap ngan Tam cam la Tam tu paham
bila Tam ilang, tetiap hari Abah kuar cari Tam
sampai tengah malam baru balik
siap kerah kawan2 Abah untuk cari sama2 ngan dia


tapi lepas sebulan
tengah2 malam, Mama dengar bunyi kat ruang tamu
bunyi kucing tengah makan biskut


Tam balik dengan slumber
masuk2 umah, terus serang makanan
durhaka sungguh
laen kali, naek dulu
pi jumpa Abah dulu
mintak ampun
haihhhhhhhhhhhhhhh

pastu pe lagi, kena kurung la
takleh kuar langsung


pepun, tu tak penting, yang penting skang
aku rasa yang balik tu bukannya Tam
sebab dah laen sangat perangai
asik2 bunyi
pastu dah tak manja cam dulu
jalan pon dah macam mafia kampung dusun
memang sah bukan Tam






tapi sekarang kan musim mengawan
mana la dia tahan nak dok umah



ps~ yang sure, aku sayang Chi sebab Chi lagi cumel. posing pon pandai. Chi, i lap yuh



6 comments:

Cik Benang said...

isshhh... apakah Hantu Kak Limah Balik Rumah II?

Cik Benang said...

apa nama penuh Chi? Apakah Chika, ala-ala Tari Tirana.

alif zai mim ra said...

kamu minat kucing ek? hm.. nanti boleh la saya nak minta tips jaga kucing. saya berangan nak jaga satu nanti. hee~

~~DucKneSs~~ said...

CB
agak limah la kan..
nama sebenar = Kucing.. panggil Ci je..tp nama komersil Chi.. (tu baru nama yang xdapat diagak..hueheheh)

azmar
i'm a fish-girl..xminat kucing sbb kuceng busuk..hahhaha

Alice Capulet said...

Hahahahahaha. Siyes rasa nak gelak guling2.
Mungkin tam baru reach puberty kot. Tu yg rebel ala2 remaja tu.
Hihi. Your cats are adorable.

~~DucKneSs~~ said...

yup..baru cukup setaun..time for their puberty la kot kan..hahaha..of course u'll say they're adorable..ur a catwoman..do come n visit them at my house..*wink